Emili Dishnica Gliozheni (1916) kimiste dhe farmaciste e shquar si dhe femra e parë në Shqipërinë Socialiste e cila morri thirrjen akademike Doktore e Shkencave.[1]

BiografiaRedakto

Emili Dishnica u lind në Korçë në vitin 1916. Studimet për kimi - farmaci i bëri në Itali. Punoi në Korçë dhe në Institutin e ShkencaveTiranë. Doktoroi në vitin 1961 duke u bërë femra e parë shqiptare që morri një titull të tillë që prej përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Pasi u kthye ne Shqipëri, punoi si petagoge gjatë viteve 1938-39 në lëndët si Kimi dhe shkenca, në shkollën e mesme Nana Mbretëreshë në Tiranë.

VepraRedakto

Emili Dishnica Gliozheni u morr kryesisht më studimin e bimëve aromatike. Botoi shumë punime shkencore, si dhe veprat:

  • Laboratori i Kimisë Farmaceutike dhe
  • Kimia Farmaceutike (bashkautore dhe redaktore).[2]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Edi Shukriu:Gra të shquara shqiptare I, "Teuta", Prishtinë, 2003, fq. 90 - 91.
  2. ^ Hajrullah Koliqi:Gruaja ndër shekuj (Arsimimi dhe emancipimi i saj), Libri shkollor, Prishtinë, 2009, fq. 346.