Emre Taner (lindi në vitin 1942) është nënsekretar i Organizatës Kombëtare e Inteligjencës (MİT).[1] Ai është i njohur për rinovimin e organizatës dhe inkurajimin e qeverisë për të miratuar një qëndrim më aktiv në lidhje me politikën e jashtme.[2]

KarrieraRedakto

Pas mbarimit të Shkollës së Shkencave Politike në Universitetin e Ankarasë, ai hyri në agjencinë e inteligjencës dhe shërbeu pothuajse në të gjitha seksionet e organizatës. Midis 1984 dhe 1986, Emre Taner ishte shefi i zyrës së rajonit të Stambollit. Në vitin 1987, ai u bë shefi i departamentit të inteligjencës dhe u emërua nënsekretar i MİT në 1992. Nga viti 1994 e tutje, Emre Taner shërbeu në vendet e huaja deri në emërimin e tij si zëvendës nënsekretar për operacione më 7 prill 1999. Emre Taner pasoi Şenkal Atasagun, i cili doli në pension më 15 qershor 2005 nga posti i tij para mandatit të tij.[1] Më 26 maj 2010, Taner ia kaloi postin pasardhësit të tij Hakan Fidan.

ReferimetRedakto

  1. ^ a b "Emre Taner" (në anglisht). National Intelligence Organization. 17 dhjetor 2008. Arkivuar nga origjinali më 14 tetor 2008. Marrë më 2008-12-17.
  2. ^ Sariibrahimoglu, Lale (7 dhjetor 2008). "Turkey needs an intelligence coordination mechanism, says Güven". Sunday's Zaman (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 31 gusht 2009. Marrë më 2008-12-17.