Në vitin 1985 Franca dhe Britania e Madhe u morën vesh të ndërtojnë tunelin i cili do të lidhë kanalin La Mansh dhe Doverin, i cili duhej të kishte dy tunele hekurudhore nga 7,6 m të gjerë dhe tunelin furnizues e shpëtues 4,8 m. Tunelet do të vendoseshin 100 m nën nivelin e ujit të detit, perkatsisht40 m nën token e kanalit. Gjatësia e tunelit duhet të ishte 50 km, prej tyre 35km nën kanal. Udhëtimi duhet të zgjaste 30-35 minuta nga një skaj në tjetrin. Trenat e shpejt Paris-Londër tani duhet të bëjnë vetëm 3 ore. Tuneli u përfundua në vitin 1994.

kanali La Mansh, pamje nga sateliti

Shiko edheRedakto

Tuneli Thirrë-Kalimash

ReferencaRedakto

  Commons: Channel Tunnel – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale