Evolimi Yjor

ProtoyjetRedakto

Materia ne kushte te favorshme fillon te akumulohet nga forca e gravitetit.

Embrioni yjorRedakto

Rritje e densitetit dhe temperatures se materis e akumuluar.

Yjet e qendrueshemRedakto

Fillon reaksioni termoberthamor.

Yjet e vegjel.Redakto

Nqs masa e nje ylli është 1.5 masa diellore yjet jane jetegjate.

Gjigandi i kuq.Redakto

Mbarimi i hidrogjenit, ndodh tkurrja e berthames, lind gjigandi i kuq.

Nebuloza planetare.Redakto

Gjigandi i kuq hedh jashte shtresat e jashtme.

Vdekje e qete.Redakto

Ylli ftohet dhe kthehet ne nje yll te vdekur.

Yjet e medhenjRedakto

harxhojne energji shpejt dhe jetojne pak.

Supergjigandi i kuqRedakto

ndodhin reaksione te tjera CO2- O2 , Fe

NovaRedakto

Yll neutronik(pulsar)Redakto

Vrima e ZezëRedakto

Pas shperthimit te Supernoves,ngel berthama me permasa te vogla,e cila,ne varesi te mases fillestare te yllit do te behet yll neutronik,ose ne rastin e fundit,vrime e zeze