Evropianizmi është një neologjizëm politik, i shpikur në fillim të shekullit XXI nga ana e "Qendrës për Dialog dhe Universalizëm" në Universitetin e Varshavës, i projektuar për mbështetje ideologjike për procesin e integrimit evropian të ndjekur nga Bashkimi Evropian. Që nga viti 2002, termi është përdorur gjerësisht në kuptimin e ideologjive historike proevropiane ose edhe në favor të panevropianizmit.[1] Me këtë problematikë janë marrë edhe filozofë të tillë si Jürgen Habermas, Jacques Derrida,[2] John McCormick,[3] etj.

Shih edhe Redakto


Referime Redakto

  1. ^ "Fascism and Europeanism" in Alexander Tchoubarian, The European Idea in History in the Nineteenth and Twentieth Centuries: A View From Moscow, Routledge (2014), 134–139.
  2. ^ Jürgen Habermas and Jacques Derrida, ‘February 15, or What Binds Europe Together: Plea for a Common Foreign Policy, Beginning in Core Europe’, in Frankfurter Allgemeine Zeitung, 31 May 2003. Reproduced in Daniel Levy, Max Pensky and John Torpey (eds), Old Europe, New Europe, Core Europe (London: Verso, 2005).
  3. ^ John McCormick, Europeanism (Oxford University Press, 2010)