Feudalizmi, i njohur gjithashtu si sistemi feudal, ishte kombinimi i zakoneve ligjore, ekonomike, ushtarake, kulturore dhe politike që lulëzuan në Evropën mesjetare midis shekujve 9 dhe 15. E përkufizuar gjerësisht, ishte një mënyrë për të strukturuar shoqërinë rreth marrëdhënieve që vinin nga mbajtja e tokës në këmbim të shërbimit ose punës. Megjithëse rrjedh nga fjala latine feodum ose feudum (feud),[1] e cila u përdor gjatë periudhës mesjetare, termi feudalizëm dhe sistemi që ai përshkruan nuk u konceptuan si një sistem politik formal nga njerëzit që jetuan gjatë Mesjetës. . Përkufizimi klasik, nga François Louis Ganshof (1944), përshkruan një sërë detyrimesh ligjore dhe ushtarake reciproke që ekzistonin midis fisnikërisë së luftëtarëve dhe rrotulloheshin rreth tre koncepteve kryesore të zotërve, vasalëve dhe feudeve.[2]

Investimi i një kalorësi (miniaturë nga statutet e Urdhrit të Nyjës, themeluar në 1352 nga Louis I i Napolit).

Një përkufizim më i gjerë i feudalizmit, siç përshkruhet nga Marc Bloch (1939), përfshin jo vetëm detyrimet e fisnikërisë së luftëtarëve,

por detyrimet e të tre pronave të mbretërisë: fisnikërisë, klerit dhe fshatarësisë, të cilët të gjithë ishin të lidhur. nga një sistem manorializmi; kjo nganjëherë quhet "shoqëri feudale". Që nga publikimi i "Tiranisë së një konstrukti" të Elizabeth A. R. Brown (1974) dhe "Fifs and Vasals" të Susan Reynolds (1994), ka pasur diskutime të vazhdueshme jo përfundimtare midis historianëve mesjetarë nëse feudalizmi është një konstrukt i dobishëm për të kuptuar shoqërinë mesjetare.[9]

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ feodum – see Shumaker, Walter A. (1901). The Cyclopedic Dictionary of Law. George Foster Longsdorf. fq. 365, 1901 – nëpërmjet Google Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ François Louis Ganshof (1944). Qu'est-ce que la féodalité. Translated into English by Philip Grierson as Feudalism, with a foreword by F. M. Stenton, 1st ed.: New York and London, 1952; 2nd ed: 1961; 3rd ed.: 1976.
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura ebo
  4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura ebrown
  5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura reynolds
  6. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura halsall
  7. ^ Harbison, Robert (1996). "The Problem of Feudalism: An Historiographical Essay". Western Kentucky University. Arkivuar nga origjinali më 29 shkurt 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ West, Charles (2013). Reframing the Feudal Revolution: Political and Social Transformation Between Marne and Moselle, c. 800–c. 1100. Cambridge: Cambridge University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ [3][4][5][6][7][8]