Flutura është insekt i rendit lepidoptera. Flutur, është emërtim i përgjithshëm për disa lloje kandrash fluturuese, me katër krahë të mbuluar me luspa të imëta si pluhur, me ngjyra të ndryshme, me feçkë e brirthë për të thithur dhe për të ndier, disa prej të cilave dëmtojnë bimët.

Flutura
Cairns Birdwing, Flutura më e madhe në Australi (Melbourne Zoo).
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Pa klasifikuar:
Rhopalocera
Subgroups

Shtimi Redakto

Një flutur shumohet me vezë. Kur një flutur femër çiftezohet i lëshon vezët mbi një pemë dhe ngordh. Prej vezës del një qënie që quhet vemje.

Larvat Redakto

Fluturat e fillojnë jetën si larva (vemje të spërdredhura të cilat lindin nga vezët). Larvat hanë shumë gjethe dhe kur arrijnë madhësinë e duhur, ngjiten pas degëve. Ato formojnë guaska të forta të quajtura krizalida. Brenda krizalidës, larva shndërrohet në flutur. Kur flutura formohet plotësisht, ajo del nga krizalida.

Morfologjia e jashtme Redakto

Polimorfizmi Redakto

Mimikri Redakto

Polifenizmi sezonal Redakto

Sjelljet Redakto

Shumica e tyre jane të mira me njerëzit prandaj dhe njerëzit me to.

Nita Redakto

Mbrojtja Redakto

Kur nuk është mbrojtur nga kafshët e tjera kthehet në formën e kokës së një gjarpri dhe shkon në një degë. Në këtë mënyrë dega është trupi i gjarprit ndërsa flutura është koka. Kafshët e tjera frikësohen nga flutura vetëm në atë menyrë.

Lloje të njohura jane Redakto

Në botë jetojnë nga 15,000 deri më 20,000 lloje të ndryshme fluturash. Disa nga llojet më të njohura janë:

Në kulturë Redakto

Art Redakto

Simbolika Redakto

Foto galeria Redakto

Familja Papilionidae

Familja Pieridae

Familja Riodinidae

Familja Nymphalidae

Familja Lycaenidae

Familja Hesperiidae

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

Literaturë tjetër Redakto

 • Boggs, C., Watt, W., Ehrlich, P. 2003. Butterflies: Evolution and Ecology Taking Flight. University of Chicago Press, Chicago, USA. - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Heppner, J. B. 1998. Classification of Lepidoptera. Holarctic Lepidoptera, Suppl. 1. - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Pyle, R. M. 1992. Handbook for Butterfly Watchers. Houghton Mifflin. First published, 1984. ISBN 0-395-61629-8 - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Nemos, F. ca. 1895. Europas bekannteste Schmetterlinge. Beschreibung der wichtigsten Arten und Anleitung zur Kenntnis und zum Sammeln der Schmetterlinge und Raupen Oestergaard Verlag, Berlin, (pdf 77MB) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Literaturë me lista fluturash Redakto

 
Flutur e kaltër ose likaenide.

- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

 • Butterflies of North America, Jim P. Brock and Kenn Kaufman (2003)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies through Binoculars: The East, Jeffrey Glassberg (1999)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies through Binoculars: The West, Jeffrey Glassberg (2001)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Field Guide to Eastern Butterflies, Paul Opler (1994)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Field Guide to Western Butterflies, Paul Opler (1999)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Peterson First Guide to Butterflies and Moths, Paul Opler (1994)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Las Mariposas de Machu Picchu by Gerardo Lamas (2003)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • The Millennium Atlas of Butterflies in Britain and Ireland by Jim Asher (Editor), et al.- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Pocket Guide to the Butterflies of Great Britain and Ireland by Richard Lewington- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Britain and Europe (Collins Wildlife Trust Guides) by Michael Chinery- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Europe by Tom Tolman and Richard Lewington (2001)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Europe New Field Guide and Key by Tristan Lafranchis (2004)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Field Guide to Butterlies of South Africa by Steve Woodhall (2005)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Sikkim Himalaya and their Natural History by Meena Haribal (1994).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Peninsular India by Krushnamegh Kunte, Universities Press (2005).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of the Indian Region by Col M. A. Wynter-Blyth, Bombay Natural History Society, Mumbai, India (1957).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Guide to Common Butterflies of Singapore by Steven Neo Say Hian (Singapore Science Centre)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of West Malaysia and Singapore by W.A.Fleming. (Longman Malaysia)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • The Butterflies of the Malay Peninsula by A.S. Corbet and H. M. Pendlebury. (The Malayan Nature Society)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtme Redakto

Lidhje të përgjithëshme Redakto

Lista regjionale fluturash Redakto

Foto/Filma Redakto