Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës

Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara (USAF) është dega e shërbimit ajror të Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara dhe është 1/8 shërbimet e uniformuara të Shteteve të Bashkuara. Fillimisht e krijuar më 1 gusht 1907, si pjesë e Korpusit të Sinjalit të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara, USAF u krijua si një degë e veçantë e Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara në 1947 me miratimin e Aktit të Sigurisë Kombëtare të vitit 1947. Është e dyta më e reja dega e Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara dhe e katërta sipas renditjes së përparësisë. Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara artikulon misionet e saj kryesore si supremacinë ajrore, inteligjencën e integruar globale, mbikëqyrjen dhe zbulimin, lëvizshmërinë e shpejtë globale, goditjen globale dhe komandën dhe kontrollin.

Shenja e shërbimit ushtarak të Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara.

Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara është një degë e shërbimit ushtarak të organizuar brenda Departamentit të Forcave Ajrore, një nga tre departamentet ushtarake të Departamentit të Mbrojtjes. Forca Ajrore përmes Departamentit të Forcave Ajrore drejtohet nga Sekretari civil i Forcave Ajrore, i cili raporton tek Sekretari i Mbrojtjes dhe emërohet nga Presidenti me konfirmimin e Senatit. Oficeri më i lartë ushtarak në Forcat Ajrore është Shefi i Shtabit të Forcave Ajrore, i cili ushtron mbikëqyrje mbi njësitë e Forcave Ajrore dhe shërben si një nga Shefat e Shtabit të Përbashkët. Siç udhëzohet nga Sekretari i Mbrojtjes dhe Sekretari i Forcave Ajrore, disa komponentë të Forcave Ajrore u caktohen komandave të unifikuara luftarake. Komandantëve luftarakë u delegohet autoriteti operativ i forcave që u janë caktuar, ndërsa Sekretari i Forcave Ajrore dhe Shefi i Shtabit të Forcave Ajrore ruajnë autoritetin administrativ mbi anëtarët e tyre.

Së bashku me kryerjen e operacioneve të pavarura ajrore, Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara ofrojnë mbështetje ajrore për forcat tokësore dhe detare dhe ndihmon në rikuperimin e trupave në terren. Që nga viti 2017, shërbimi operon më shumë se 5.369 avionë ushtarakë dhe 406 ICBM. Forca ajrore më e madhe në botë, ka një buxhet 156.3 miliardë dollarë dhe është dega e dytë më e madhe e shërbimit të Forcave të Armatosura të SHBA-së, me 329.614 ajrorë aktivë, 172.857 personel civil, 69.056 avionë rezervë dhe 107.414 avionë të Gardës Kombëtare Ajrore.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto