Fusha e Popovës (boshnjakisht: Popovo polje / Попово поље, shqiptohet [pɔ̌pɔʋɔ pɔ̂ʎɛ] , "Fusha e priftit" ose "Fusha e popit") është një fushë karstike në Bosnjë dhe Hercegovinë, e vendosur në një rajon më jugor të vendit, afër bregdetit të Adriatikut. Madhësia e saj është 5.9 square kilometre (2.3 sq mi)

Fusha e popovës,karstikja Dinarite në jugun e Bosnjë dhe Hercegovinës

Kjo fushë është një nga fushat karstike më të mëdha në Bosnje dhe Hercegovinë dhe në botë, e njohur për fenomenet dhe veçoritë karstike të saj, dhe veçanërisht lumi i Trebishnjicës, i cili rrjedh nëpër fushë si lumi më i madh në botë që fundoset (gjithashtu humbet rrjedhën), si dhe sistemi i shpellës Vjetrenica, i vendosur në pjesët perëndimore / jug-perëndimore të luginës.

HistoriaRedakto

Familja fisnike Nikoliç dhe familja fisnike Sankoviç e kanë mbajtur fushën në mesjetën e vonë. Manastiri Zavala u përmend për herë të parë në shekullin e 16-të. Në fund të sundimit otoman në Hercegovinë, familja Muslibegoviç kishte prona në fushën e popovës. [1] [2] Manastiri Zavala ndodhet këtu.

MonumenteRedakto

Zavala dhe VjetrenicaRedakto

E vendosur në Fushën e Popovës në komunën Ravno, fshati Zavala me arkitekturën e tij të vjetër dhe muraturën prej guri, së bashku me shpellën Vjetrenica, përbëjnë ansamblin natyror dhe arkitektural që është në proces të mbrojtjes si Monument Kombëtar i Bosnjës dhe Hercegovinës, dhe ai është vendosur tashmë në listën e tentative të UNESCO-s . [1]

Shpella ka një larmi të pasur të faunës, me një shkallë të lartë të endemizmit. [3] Shpella fitoi famë mbarëbotërore në komunitetet gjeologjike, biologjike dhe mjedisore për të ardhmen e saj të papërgjegjshme dhe të pasigurt, të shkaktuar nga një menaxhim joprofesional që nuk ka asnjë ekspertizë, dhe status të pasigurt në nivel shtetëror dhe veçanërisht lokal. Megjithë pengesat, qeveria e Bosnjës dhe Hercegovinës, megjithëse në mënyrë të mprehtë ngadalë, e emëroi Vjeternica (me fshatin Zavala) në Listën Tentative të UNESCO-s, duke shprehur qartë qëllimin për të mbrojtur shpellën dhe biodiversitetin e saj dhe përfundimisht ta mbishkruaj atë me UNESCO. [2] [4] [5]

DemografiaRedakto

Rreth 300 njerëz jetojnë në fshatrat që gjenden në këtë fushë.

Shiko gjithashtuRedakto

ReferencatRedakto

  1. ^ a b "Zavala graditeljska cjelina" (në boshnjakisht). Commission to preserve national monuments. Marrë më 4 mars 2013.
  2. ^ a b "Pećina Vjetrenica u Zavali" (në boshnjakisht). Commission to preserve national monuments. Marrë më 4 mars 2013.
  3. ^ "Vjetrenica (official page)" (në boshnjakisht). vjetrenica.com. Marrë më 4 mars 2013.
  4. ^ "Vjetrenica Cave (Tentative List)" (në anglisht). UNESCO. Marrë më 4 mars 2013.
  5. ^ "Vjetrenica (official page)" (në boshnjakisht). vjetrenica.com/. Marrë më 4 mars 2013.

BurimeRedakto

Linqe te jashtmeRedakto

  Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Popovo Polje