Papa Tani Petrotë (it. Gaetano Petrotta; Hora e Arbëreshëvet, 18 qershor 188230 dhjetor 1952) ka qenë prift i ritit bizantin, shkrimtar, filolog dhe gjuhëtar italo-arbëresh. Është hartuesi i të parës histori të letërsisë shqiptare më 1932.[1]

Biografia Redakto

Lindi në Horë, djali i tretë i Salvatore dhe Mariana Beniçit. U edukua në Seminarin Italo-Arbëresh të Horës me bursë studimi të fituar nga konkursi. U urdhërua prift më 1907 nga Papa Pal Skiroi në katedralen e Horës.[2]

Vdiq ne Piana degli Albanesi ne 30 dhjetor 1952, ne moshën 70 vjeç.

Veprat kryesore Redakto

  • L'Albania e gli Albanesi, Ant. Trimarchi Editore, Palermo 1913.
  • Saggio di Bibliografia Albanese 1500 - 1930, Seminario Italo-Albanese, Palermo 1931.
  • Popolo, Lingua e Letteratura albanese, Saggio Monografico, tip. Pontificia, Palermo 1932.
  • La questione etnico linguistica greco-albanese, Palermo, s.e., 1950.
  • Poeti siculo-albanesi, Palermo, s.e., 1950.
  • Enciclopedia dell'Albania Letteraria.
  • Svolgimento Storico della Letteratura Albanese, Scuola tip. Boccone del Povero, Palermo 1950.
  • Valori religiosi e culturali delle Colonie Siculo-Albanesi in Estratto-Bollettino di Grottaferrata, vol.III,fasc.I, Grottaferrata 1949.

Referime Redakto

  1. ^ Elsie, Robert (2004). "Albanian Literary History: A Communist Primeur". History of the Literary Cultures of East-Central Europe: Junctures and Disjunctures in the 19th and 20th Centuries. Vëll. 3. John Benjamins Publishing. fq. 410. ISBN 9789027234551. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Note biografiche del prof. Papas Gaetano Petrotta". In ricordo di Papas Gaetano Petrotta. Palermo. 1953. fq. 45–46. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)