Ganimet Simixhiu Vendresha - (e lindur më 19 Shtator të vitit 1934Tiranë) - Balerinë shqiptare.

Biografia Redakto

Në vitin 1949, mbaroi shkollën artistike Jordan Misja në Tiranë, në klasën e pianos dhe më pas filloi të punonte në Ansamblin e Këngës dhe Valleve në Filarmoninë Shqiptare. Më 1 maj të vitit 1950, ajo bëri debutimin e saj si soliste, duke kërcyer në skenën e Filarmonisë, në një koncert të rastit. Në nëntor të vitit 1950, ajo filloi të studionte në Moskë, ku studioi në shkollën e vallëzimit klasik në Teatrin Bolshoi.

Së bashku me ekipin Bolshoi ajo luajti në turne në 9 Republika të ish-Bashkimit Sovjetik. Ajo mbrojti diplomën e saj në vitin 1956, duke vallëzuar rolin e Maria Potocka në baletin Bachczysaraju. Ajo e përgatiti rolin nën drejtimin e Galina Ulanova.

Ajo u kthye në Tiranë në gusht të vitit 1956 dhe u angazhua si soliste në Teatrin e Operës dhe Baletit. Deri në vitin 1981 ajo ishte solistja e parë e kësaj skene, vallëzoi në të gjitha premierat e përgatitura nga ekipi i Teatrit. Në vitin 1963 ajo u shfaq në rolin e Hajrijes në baletin e parë të përbërë në Shqipëri - Halili dhe Hajria. Ajo ka mbi 140 role në shfaqjet e baletit. Në vitin 1979, ajo u shfaq në Teatrin Kombëtar në Prishtinë, në një sipërmarrje të përbashkët artistësh nga Shqipëria dhe Kosova.

Ajo ishte një nga themelueset e Shkollës Koreografike në Tiranë (shkolla e mesme artistike), e themeluar në vitin 1957, ajo ishte gjithashtu një nga pedagoget e para që punuan në këtë institucion. Për aktivitetin e saj artistik, ajo mori titullin Artiste e Merituar nga autoritetet e Shqipërisë.