Gjiri i Meksikës (anglisht: Gulf of Mexico, spanjollisht: Golfo de México) është një det margjinal i oqeanit Atlantik dhe si pjesë e detit mesdhetar amerikane është përafërisht komplet i rrethuar nga Amerika Veriore.

Gjiri i Meksikës
Cantarell

Në bregdetin verior dhe veriorë-perëndimorë shtrihen Shtetët e Bashkuara të Amerikës ( të cilat janë Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana und Texas), kurse ne pjesen jugore-perendimore dhe jugore shtrihet Meksika (shtet meksikane janë Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche, Yucatán und Quintana Roo). Në jug-lindje gjiri kufizohet me Kubën. Ai lidhet me rrugën detare te Floridës, që ndodhet mes SHBA-ve dhe Kubës, me oqeanin Atlantik dhe me rrugën detare të Yucatán, mes Meksikës dhe Kubës, me detin karibikë. Temperatura e ujitë gjatë verës arrin deri ne 30 °C, kurse gjatë dimrit deri ne 25 °C. Kjo shpjegohet me faktin se Gjiri gati terësisht ndodhet ne zonen tropike.

Sipërfaqja e gjirit eshte gjithsej 1.550.000 km². Në gjirin çdo vitë krijohen rryma tropicale (hurrican) të cilët marrin shumë jetra njerëzishë.