Gjuha pashto ose pashtishtja ( پښتو Pax̌tō), e njohur edhe si gjuha afgane ose patane,[1][2] është gjuhë iranike e cila flitet në Afganistan dhe në perëndim të Pakistanit.[3] Gjuha pashto i takon grupit të gjuhëve iraniko-lindore.[4] Kjo gjuhë flitet nga 38 deri në 42 milionë njerëz në botë[5]. Gjuha pashto është gjuha zyrtare dhe kombëtare e Afganistanit.

Alfabeti pashto Redakto

Shkronjat e alfabetit pashto janë:[6][7]

ا ب پ ت ټ ث ج ځ چ څ ح خ د ډ ذ ر ړ ز ژ ږ س ش ښ ص ض ط ظ ع غ ف ق ک ګ ل م ن ڼ ه و ى ئ ي ې ۍ

Shkronja të veçanta të gjuhës pashto Redakto

Shkronjat e mëposhtme përodren vetëm në gjuhën pashto:

ټ، ځ، څ، ډ، ړ، ږ، ښ، ګ، ڼ، ې ،ۍ

Referimet Redakto

  1. ^ The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition.
  2. ^ "afghan."
  3. ^ UCLA Language Materials Project: Language Profile Arkivuar 3 janar 2009 tek Wayback Machine, Pristupljeno 23. 4. 2013.
  4. ^ Pashto language, in Encyclopaedia Iranica, Online Edition, 2008
  5. ^ Ethnologue reports Ethnic population: 49,529,000 possibly total Pashto in all countries.
  6. ^ Pashto Alphabet Table Arkivuar 18 janar 2012 tek Wayback Machine, Pristupljeno 23. 4. 2013.
  7. ^ Pashto Alphabet Table Arkivuar 18 shtator 2008 tek Wayback Machine, Pristupljeno 23. 4. 2013.