Gjurma
Arkivi i filmit
Titulli shqip Gjurma
Origjinali Gjurma
Vendi i prodhimit Shqipëri
Viti i prodhimit 1970
Gjuha origjinale Shqip
Ekipi realizues
Prodhuesi i filmit: {{{Producenti}}}
Aktorë kryesorë
{{{Aktori1}}}


Filmi "Gjurma" është prodhuar nga Kinostudio "Shqipëria Sot" në vitin 1970. Regjia: Kristaq Dhamo, Skenari: Peçi Dado, Kristaq Dhamo, Producent: Shqipëria e re, Muzika: Kozma Lara.

Përmbajtja e filmitRedakto

Doktor Artani punon në një kantier malor të sharrave. Mjek i talentuar i vetkënaqur nga sukseset pak nga pak shkëputet nga jeta e popullit molepset nga konceptet e huaja mikroborgjeze. Shokët si: dr. Agimi e prof. Tahsimi si edhe familja gruaja e vjehrra ngrihen kundër koncepteve të tij. Në rrethana tragjike ai vrite.

"Artani është mjek i specializuar e i profilizuar, një profesionist me karrierë në të ardhmen, që do të krijojë një botë ku autoriteti profesional duhet të veçohet nga autoriteti moral – gjë për të cilën kritikohet si “mjek i zoti dhe njeri i kufizuar” prej Agimit. Por mund të shihet ndryshe. Artani gjendet i rrethuar nga tregtarë dhe matrapazë që kërkojnë të përfitojnë diçka prej tij, një favor, një notë të mirë në këmbim të lajkave etj. Gjithsesi, rruga profesionale e doktorit është ajo që e shtyn një shoqëri drejt specializimit të roleve, funksioneve, detyrave dhe raporteve shoqërore, apo, për ta thënë à la Durkhajm, në formimin dhe intensifikimin e ndarjes së punës e të një solidariteti organik që do të përkonte me imazhin e dhënë prej kinemasë sonë të një Shqipërie moderne, të urbanizuar e të industrializuar. Kështu që konflikti mes Artanit dhe babait është një ndërthurje midis para-modernes, feudales, shoqërisë ku mbizotëron niveli i ulët i ndarjes së punës, si dhe lidhjet e forta shoqërore dhe projektimit të Artanit për një zhvillim më tutje të shoqërisë së re, e penguar prej politikës dhe shtetit. Çmimi i këtij realiteti është tragjizmi i Artanit, i cili e paguan me jetën e vet gërshetimin absurd të dëshirave të një kategorie me të tjera."

InterpretojnëRedakto

Naim Frashëri (aktor) ... doktor Artani

Margarita Xhepa ... Gruaja e Artanit

Demir Hyskja ... dr. Agimi

Pjetër Gjoka ... Prof. tahsimi

Zejnulla Hatibi ... Hetuesi

Ndrek Luca ... Xha kasëmi

Aleksander Prosi ... Prof. besimi

Violeta Manushi ... Vjehrra e artanit

Shkëlqim Basha ... Petriti

Reshat Arbana ... I arratisuri

Bujar Kapexhiu

Kristaq Antoniu

Ymer Bala

Kadri Pirro

Krisanthi Kotmilo

Fadil Kujovska

Andon Qesari

Ismail Zhabjaku

Lec Vuksani

Teodor Rupi

Petrika Riza

Endrit Juba

  Ky artikull në lidhje me Filmi është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.