Gjylja kosovare (Mövchen) hyn në grupin e pëllumbave me form dhe janë pëllumba të vegjël. Zanafilla e tyre fillon nga Azia dhe pikërsihtë gjeneza e saj duhet kërkuar te gjylia Anatolie pasi që ajo është edhe stërgjyshi i të gjitha llojeve të gjyliave të cilat deri më sotë jan të njohura në Evropë. Gjylia Anatolier ka ardhur në Evropë rreth viteve të 1700 –ta. Anatolier ështv ruajtur deri më sotë në formë të pa ndryshuar mirpo nga kjo rrjedhin lloje të shumta të gjyliave duke e kryqëzuar atë me raca tjera me sqep të shkurtë. Edhe Gjylia kosovare ka ardhur si një kryqëzim në mest të racës Anatolier dhe pëllumbave autokton të Kosovës. Në vendin ton gjylia zakonishtë është përdorur për fluturin për shkak të karakteristikave fluturuese. Emri gjyli vjen nga fjala gjyle (Lëmsh i rrumbullakët prej guri a prej metali, që përdorej në topat e vjetër si predhë apo rruzull metali me peshë të caktuar, që përdoret në garat sportive për ta hedhur me shtytje. Mendohet se Gjylia në Kosovë ka pasur formën e sotit që nga shekulli i 19. [1] [2] [3]

KarakteristikatRedakto

Ka një madhësi të vogël duke u bazuar në standardin e përgjithshë të pëllumbave dhe një form elegante trupore. Ka një madhësi të vogël dhe një sqep të shkurtë dhe mesatarishtë të trashë e cila nuk ka probleme me rritjen e zogjëve të saj. Koka është e gjerë dhe e madhe me një urë mesatarsihtë të trashë mbi hundën e saj dhe nuk ka xhufkë. Ka një tufë puplash në gjoksin e saj ashtu sikur disa fletë lulesh. Gjylia kosovare paraqitet në ngjyra të ndryshme, por që ngjyra e bardhë është dominuese dhe se mund të ketë ngjyra të ndryshme mbi supe dhe disa prej tyre e kan bishtin me ngjyra. Ende nuk është i regjistruar, Gjylia kosovare (Mövchen) hyn në grupin e pëllumbave muvchenme dhe janë pëllumba të vegjël. Zanafilla e tyre fillon nga Azia dhe pikërsihtë gjeneza e saj duhet kërkuar te gjylia Anatolie pasi që ajo është edhe stërgjyshi i të gjitha llojeve të gjyliave të cilat deri më sotë jan të njohura në Evropë Ndërtimi trupor: Ka një trup të vogël duke u bazuar në standardin e përgjithshëm të pëllumbave dhe një formë elegante trupore, një sqep të shkurtër dhe mesatarisht të trashë. Koka është e gjerë dhe e madhe me një urë mesatarsiht të trashë mbi hundën e saj dhe nuk ka xhufkë. Ka një lulëz në gjoksin e saj ashtu si disa fleta lulesh e cila te gjylia kosovare nuk është shumë e theksuar. Egzistojnë ngjyra të ndryshme të gjyliave. Ngjyra e bardhë është dominante dhe se mundet të ketë ngjyra të ndryshme mbi supe dhe disa prej tyre kan bishtin me ngjyra. Sytë: I ka ngjyrë kafe të errët. Sqepi: Sqepi duhet të jetë i shkurt dhe i trashë. Qafa: Qafa duhet të jetë gjithashtu e shkurtë duke e përcjellur vijën. Gjoksi: I gjerë dhe i hedhur para. Shpina: Duhet të jetë rrafshët dhe e pjerrtë deri te bishti. Krahët: Krahë të mesëm dhe të qëndrueshëm të cilët qëndrojnë mbi bishtin e ti. Bishti: Vazhdon nga vija e shpinës dhe numëron 12 penda të shkurta. Këmbët: Të mesme dhe pa pupla. Pupulat: Ka një izolim të mirë të trupit me pupla të shpeshta dhe të rrafshta. Devijime eventuale: Kur ka një trup të gjatë apo sqep të hollë e të gjatë.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Gjylja kosovare (RacingPigeOnKosova)
  2. ^ Gjylja e Kosovës (Rrotulluesi Dardan)
  3. ^ Gjylja e Kosovës

Lidhje të jashtmeRedakto