Glottolog është një bazë bibliografike e gjuhëve më pak të njohura në botë, e zhvilluar dhe mbajtur së pari në Institutin Max Max Planck për Antropologji Evolucionare në LeipzigGjermanisë dhe që nga viti 2015 në Institutin e ri Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore në Jena të Gjermanisë . Ekzistojnë dy komponentë: Katalogu Languoid, katalogu i gjuhëve të botës dhe familjeve gjuhësore; dhe Langdoc, bibliografia. Ai ndryshon nga katalogu i ngjashëm Ethnologue në disa mënyra, në atë që përpiqet të pranojë vetëm gjuhët të cilat redaktorët kanë qenë në gjendje të konfirmojnë dhe ekzistojnë dhe janë të dallueshme (varietetet të cilat nuk janë konfirmuar, por janë trashëguar nga një burim tjetër, "i pavërtetë" ose "i pavërtetuar"[1]);përpiqet vetëm për të klasifikuar gjuhët në familje që janë demonstruar të jenë të vlefshme; sigurohet një informacion i gjerë bibliografik, sidomos për gjuhët më pak të njohura; dhe, në një masë të kufizuar, emrat alternativë renditen sipas burimeve që i përdorin ato. Në disa raste, emrat e gjuhëve të përdorura në shënimet bibliografike në Langdoc janë identifikuar nga ISO ose Kodi Glottolog; kjo është një zonë e zgjerimit të vazhdueshëm. Glottolog ndryshon gjithashtu në disa mënyra negative: Veçanërisht, përveç një pikë-lokacioni të vetëm në një hartë në qendrën e saj gjeografike, nuk sigurohet asnjë informacion etnografik ose demografik. Lidhjet e jashtme u ofrohen ISO, Etnologut dhe bazave të të dhënave të tjera në gjuhët online.

Botimi 2.2 u botua në internet në vitin 2013, dhe u licencua nën një Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 License unported. Botimi 2.4 u botua në vitin 2015 dhe botimi 3.0 në vitin 2017.

Familjet e gjuhëve

Redakto

Glottolog është më konservativ në klasifikimin e tij sesa shumica e bazave të të dhënave online në krijimin e anëtarësimit të gjuhëve dhe grupeve brenda familjeve, por më liberale në konsiderimin e gjuhëve të paklasifikuara të izoluara. Botimi 2.4 liston 425 familje të gjuhës së folur, duke përfshirë edhe ato të izoluara, dhe 75 familje dhe izolime në gjuhën e shenjave,[2] si më poshtë.

Emri Regjioni Gjuhët
Atlantik-Kongo Afrika, Amerika e Veriut 1432
Austronesia Afrika, Eurasia, Papunesia, Amerika e Jugut 1276
Indo-Europa Afrika, Australia, Eurasia, Amerika e Veriut, Papunesia, Amerika e Jugut 585
Sino-Tibet Eurasia 472
Afro-Asiatik Afrika, Eurasia 372
Nuclear Trans New Guinea Papunesia 315
Pama-Nyungan Australia, Papunesia 240
Otomanguean Amerika Utara 178
Austroasiatik Eurasia 164
Tai-Kadai Eurasia 96
Dravidian Eurasia 81
Arawakan Amerika e Veriut, Amerika e Jugut 76
Mande Afrika 74
Tupian Amerika e Jugut 71
Uto-Aztek Amerika e Veriut 68
Central Sudanic Afrika 62
Nuclear Torricelli Papunesia 55
Nilotik Afrika 51
Algik Amerika e Veriut 45
Athapaskan-Eyak-Tlingit Amerika e Veriut 45
Quechuan Amerika e Jugut 45
Cariban Amerika e Jugut 44
Turki Eurasia 44
Ural Eurasia 44
Hmong-Mien Eurasia 39
Panoan Amerika e Jugut 38
Sepik Papunesia 36
Maya Amerika e Veriut 33
Nuclear-Macro-Je Amerika e Jugut 31
Lower Sepik-Ramu Papunesia 30
Nakh-Daghestanian Eurasia 30
Chibchan Amerika e Veriut, Amerika e Jugut 27
Tucanoan Amerika Selatan 26
Salishan Amerika e Veriut 25
Timor-Alor-Pantar Papunesia 22
Lakes Plain Papunesia 20
Dogon Afrika 19
Mixe-Zoque Amerika e Veriut 19
Ta-Ne-Omotic Afrika 19
Siouan Amerika e Veriut 18
Morehead-Wasur Papunesia 17
Mongolic Eurasia 16
Border Papunesia 15
Halmahera Utara Papunesia 15
Japonik Eurasia, Papunesia 14
Khoe-Kwadi Afrika 14
Angan Papunesia 13
Ndu Papunesia 13
Nubian Afrika 13
Tor-Orya Papunesia 13
Chapacuran Amerika e Jugut 12
Eskimo-Aleut Eurasia, Amerika e Veriut 12
Gunwinyguan Australia 12
Totonacan Amerika e Veriut 12
Tungusic Eurasia 12
Iroquoian Amerika e Veriut 11
Miwok-Costanoan Amerika e Veriut 11
Western Daly Australia 11
Worrorran Australia 11
Geelvink Bay Papunesia 10
Andaman Eurasia, Papunesia 10
Heiban Afrika 10
Ijoid Afrika 10
Maban Afrika 10
Nyulnyulan Australia 10
Sahara Afrika 10
Songhay Afrika 10
Surmik Afrika 10

Burimet

Redakto
  1. ^ Shih, për shembull, seksionin e kontabilitetit për gjuhët ISO që Glottolog ka konsideruar si dallime të rreme. Ky diskriminim nuk zbatohet për dialektet, shumë prej të cilave janë trashëguar nga  MultiTree ose burime të tjera pa verifikim.
  2. ^ Gjuhët e shenjave renditen së bashku, duke përfshirë ato të grupuara tipologjikisht si gjuhë të shenjave të fshatit, siç janë gjuhët dhe gjuhët e paklasifikuara, por pa pretendime se ato janë të lidhura domosdoshmërisht.