Ishulli Goli Otok është ishull në pjesën kroate të Detit Adriatik. Është i vendosur në mes pjesës lindore të ishullit Rab dhe bregdetit. Goli Otoku është i pa jetë, dhe është i pa banuar. Pjesa veriore është pa botë bimore ndërsa ajo jugore ka pak vegjetacion.

vendodhja
pmja e ujdhesës në detin Adriatik

Nami i zi Redakto

Deri para Luftës së Dytë Botërore në Goli Otok nuk ka pasur kur far vendbanimi, kur austrohungarezët formuan kampet për rusët e robëruar nga fronti lindor. Pas Luftës së Dytë Botërore Jugosllavia socialiste në vitin 1949 e shëndrroi në burg të rëndë ku në të kanë qenë krejtësisht të burgosurit politik. Ky burg ka qenë në duart e qeverisë federale deri në vitin 1956, e pastaj kalon në mbikëqyrje të RS Kroate.

Të burgosurit ishin të detyruar të kryejnë punë të rënda fizike në gurëthyese, pa marrë parasysh kushtet atmosferike, gjatë verës në temperature të larta ndërsa gjatë dimrit në temperature të ulëta. Të burgosurit maltretoheshin rriheshin pa ndërpre nga rojet e burgut. Burgu është mbyllë në vitin 1988, ndërsa një vit ma vonë krejtësisht është boshatisur.
shihe dhe këtë Redakto