Goma, e quajtur edhe goma e Indisë, lateksi, goma e Amazonës, kaucho ose kauçoku,[1] siç është prodhuar fillimisht, përbëhet nga polimere të

Photo of pieces of natural rubber in a glass jar.
Copa gome natyrale të vullkanizuara në Qendrën e Kërkimit dhe Inovacionit të Hutchinson në Francë.

përbërjes organike izoprene, me papastërti të vogla të përbërjeve të tjera organike. Tajlanda, Malajzia, Indonezia dhe Kamboxhia janë katër nga prodhuesit kryesorë të gomës.[2][3][4]

Llojet e poliizoprenit që përdoren si goma natyrale klasifikohen si elastomere.

Aktualisht, goma merret kryesisht në formën e lateksit nga pema e gomës (Hevea brasiliensis) ose të tjera. Lateksi është një koloid ngjitës, qumështor dhe i bardhë që nxirret duke bërë prerje në lëvore dhe duke mbledhur lëngun në enët në një proces të quajtur "përgjimi". Më pas lateksi rafinohet në gomë që është gati për përpunim komercial. Në zonat kryesore, lateksi lejohet të mpikset në filxhanin e grumbullimit. Grumbullimet e mpiksura mblidhen dhe përpunohen në forma të thata për shitje.

Goma natyrale përdoret gjerësisht në shumë aplikime dhe produkte, qoftë vetëm ose në kombinim me materiale të tjera. Në shumicën e formave të tij të dobishme, ka një raport të madh shtrirjeje dhe elasticitet të lartë dhe gjithashtu është i papërshkueshëm nga uji. [citim i nevojshëm]

Kërkesa industriale për materiale të ngjashme me gomën filloi të tejkalonte furnizimet e gomës natyrale nga fundi i shekullit të 19-të, duke çuar në sintezën e gomës sintetike në 1909 me mjete kimike.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Dunstan, Wyndham Rowland (1911). "Rubber" . përmbledhur nga Chisholm, Hugh (red.). Encyclopædia Britannica (në anglisht). Vëll. 23 (bot. 11th). Cambridge University Press. fq. 795.
  2. ^ Sirimaporn Leepromrath, et al. "Rubber crop diversity and its influential factors in Thailand." Journal of Rubber Research 24.3 (2021): 461-473.
  3. ^ Muhammad Fadzli Ali, et al., "The dynamics of rubber production in Malaysia: Potential impacts, challenges and proposed interventions." Forest Policy and Economics 127 (2021): 102449.
  4. ^ Fadhlan Zuhdi, "The Indonesian natural rubber export competitiveness in global market." International Journal of Agriculture System 8.2 (2021): 130-139 online.