Gumenica është një fshatkomunën Kotërrethin e VlorësShqipërisë.

Gumenica

Heroina e Frontit Antifashist Nacional-Çlirimtar të Shqipërisë u krijua më 28 nëntor të vitit 1943 në fshatin Gumenicë të Vlorës dhe i përfundoi veprimet e saj luftarake në maj 1945 përtej kufirit shqiptar në tokat e Jugosllavisë. Ajo është një nga brigadat e Ushtrisë Nacional-Çlirimtare të Shqipërisë, e cila u inkuadrua në Diviziononin e V-të Sulmues pas kalimit në Kosovë më 4 tetor 1944, luftoi edhe për çlirimin e Kosovës dhe Sanxhakut. Përveç luftimeve të ashpra dhe kontributit të pa mat që ka dhënë Brigada e V Sulmuese në trojet e vendit tonë, kjo brigadë ka meritën e vet edhe në çlirimin e Kosovës

Shih edhe

Redakto