Shkretëtirat shkëmbore ose hamadet janë hapsira të rrafshëta, të zhveshura , shkëmbore, pa ujë dhe pa vegjetacion. Janë të mbuluara më shkëmbinjë të shkapërderdhur si rezultat të procesit të shkatrrimit nga ndryshimi i temperaturës . Kan shtrirjë të gjërë dhe përfshijnë regjionin e Saharasë, nji pjesë të madhe të shkrtëtirës së Gobit, shkretëtirës së Iranit, pjesët anësorë të Kalaharit, shkretëtirës së Madhe të Viktorisë dhe shkretëtirës së Gibsonit.

Shih edhe Redakto