Hebraishtja (עִבְרִית, ‘Ivrit)(Stampa:He ‘Ivrit, About this soundshqiptimi hebraisht ) është një degë veriperëndimore e gjuhës semitike nga familja e gjuhës Afro-Aziatike që flitet nga më shumë se shtatë milionë njerëz në Izrael dhe bashkësitë hebraike në botë. Në Izrael është de facto gjuha e shtetit dhe e popullsisë, duke qenë një nga dy gjuhët zyrtare (me gjuhën arabe), dhe flitet nga shumica dërmuese e popullsisë vendase.

Gjuha hebraike alfabeti

Shkrimi i shenjtë i hebrenjve, Tora, u kodifikua para mijëra vjetësh në këtë gjuhë dhe i´u la pas brezave pasardhës.

Historia

Redakto

Dallohen tre faza : ajo e vjetër, e mesme dhe hebraishtja e re.

Prejardhja e hebraishtes

Redakto

Hebraishtja si një e folme e shuar Kanaanite

Redakto

Të folmet rajonale hebraike

Redakto

Bashkjetesa me aramishten

Redakto

Gramatika e hebraishtes

Redakto

Referime

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto