Hekuri i rrobave është një pajisje e vogël që, kur nxehet, përdoret për të shtypur rroba për të hequr rrudhat. Hekurat shtëpiak zakonisht variojnë në temperaturën e funksionimit nga 121 ° C deri 182 ° C. Është emëruar për metalin (hekurin) prej të cilit është bërë pajisja historikisht dhe përdorimi i tij zakonisht quhet hekurosje. Hekurosja funksionon duke liruar lidhjet midis zinxhirëve të gjatë të molekulave që ekzistojnë në materialet e fibrave polimer. Me nxehtësinë dhe peshën e pllakës së hekurosjes, fibrat shtrihen dhe pëlhura ruan formën e saj të re kur është e ftohtë. Disa materiale, të tilla si pambuku, kërkojnë përdorimin e ujit për të liruar lidhjet ndërmolekulare.

Një hekurues elektrik me avull

Para futjes së energjisë elektrike, hekurat nxeheshin me djegie, ose në zjarr ose me ndonjë rregullim të brendshëm. Një "rrip elektrik" u shpik nga amerikani Henry W. Seeley dhe u patentua më 6 qershor 1882.[1]

ReferimetRedakto