Kjo hekurudhe fillonte ne Elbasan dhe perfundonte ne Gur te Kuq. Ne fakt, Kjo hekurudhë bashkohej me hekurudhen Elbasan-Prrenjas dhe vazhdonte udhen e saj deri ne Gur te Kuq, ne afersi te Pogradecit. Kjo hekurudhe mbaroi ne vitin 1979. Gjate hekurudhes jane ndertuar ura kryesiht ne Librazhd e Pishkash. Gkithashtu nuk mungojne as tunelet ne afersi te Qafe Thanes. Kjo hekurudhe shfrytzohej edhe ne transportimin e mallrave si qymyr dhe hekur pasi kalonte nga Prrenjasi, Xixillasi dhe fshatra te tjetra te perparuara ne sektorine industrise. Gjate hekurudhes ndodhen keto stacione : Lin, Memelisht, Gur I Kuq, Prrenjas dhe Librazhd. Ndertimi. Lenda e pare e shinave vinte nga Maroku importuar ne portin e Durresit.