Hendeku (tektonik) nëndetar është një gropë apo thellim që krijohet në fundin e deteve apo oqeaneve.[1] Hendeku më i thellë oqeanik është ai Mariane 11.022 . Hendeqet Kryesore nëndetare

  Hendeku oqeanik në perëndim të Amerikës Jugore
Emri Thellësia
Mariane 11.022m
Tonga 10.882m
Kurrile-Kamçatkë 10.542m
Filipine 10.497m
Kermadek 10.047
Kili-Peru 8.055 [2]

Shënime dhe referencaRedakto

  1. ^ Staneci, Dr. Jahi.Fjalor i gjeomorfologjisë, Libri shkollor,Prishtinë 2004. faqe 169.
  2. ^ Atlas themelor i gjeografisë fizike , ISBN 9989-108-37- , emri origjinal Atlas basico de geografia fisica