Henry Winterfeld

shkrimtar gjerman

Henry Winterfeld (9 prill 1901 - 27 janar 1990) ishte një shkrimtar dhe artist gjerman i famshëm për romanet e tij për fëmijë dhe për të rritur. Ai emigroi në ShBA në vitin 1940 dhe jetoi atje deri në vdekjen e tij.

Henry Winterfeld
Henry winterfeld promo cropped.jpg
Ditëlindja:9 prill 1901
Vendlindja:Hamburg, Gjermani
Ditëvdekja:27 janar 1990 (88 vjet)
Vendvdekja:Machias, Maine, Shtetet e Bashkuara
Pseudonim(e):Manfred Michael
Nënshtetësia:Amerikan
Kombësia:Gjerman
Profesioni:Shkrimtar, artist
Zhanri:Libra për fëmijë, për të rinj

Henry Winterfeld ishte martuar me Elsie Winterfeld, e cila ishte një projektuese e lodrave dhe krijoi një kukull të patentuar me tre koka.[1]

BiografiaRedakto

Henry Winterfeld filloi karrierën e tij si shkrimtar në vitin 1933, kur ai shkroi për të argëtuar djalin e tij, Thomas Henry Winterfeld (1923–2008, një oqeanograf),[2] i cili ishte i ri dhe i sëmurë nga ethet e kuqe. Rezultati ishte libri i parë i Henry Winterfeld, Trouble at Timpetill, i cili u botua në vitin 1937 në gjermanisht me pseudonimin Manfred Michael.

Ai shkroi shumë libra që kishin për qëllim fëmijët. Këto libra janë përkthyer në gjuhë të ndryshme. Një çift janë bërë në video, siç është filmi Les enfants de Timpelbach (2008).

Për shkak të regjimit nazist në Gjermani, Henry Winterfeld, i cili ishte hebre, u transferua në Austri në vitin 1933 dhe prej andej emigroi në Francë në vitin 1938. Në tetor 1939, ai u arrestua dhe u internua në Nevers derisa arriti të emigroi në Shtetet e Bashkuara para se pushtimi i trupave naziste kundër Francës filluan më 10 maj 1940. Në vitin 1946, ai u bë një qytetar amerikan. Mbesa e Winterfeld, Marianne Gilbert Finnegan, përshkruan jetën e Winterfelds në Shtetet e Bashkuara në autobiografinë e saj Kujtimet e Mischling: Duke u bërë një Amerikan.

BibliografiaRedakto

  • Timpetill - Die Stadt ohne Eltern (1937)
  • Caius ist ein Dummkopf (1954)
  • Kommt ein Mädchen geflogen (1956)
  • Telegramm aus Liliput (1958)
  • Pimmi Pferdeschwanz (1967)
  • Caius geht ein Licht auf (1969)
  • Der Letzte der Sekundaner (1971)
  • Caius in der Klemme (1976)

FilmatRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Winterfeld, Elsie Gilbert (1948). "Three-in-One Doll, Patent CA 450472" (në anglisht). New York, Bronx County, New York, U.S.: Canadian International Property Office. Marrë më 6 maj 2013.
  2. ^ Tom Winterfeld passes away. His son's obituary at the website for the International Oceanographic Data and Information Exchange (IODE) program of the Intergovernmental Oceanographic Commission of UNESCO.