Hermann Neubacher ishte përfaqësuesi i Ribbentropit për Europën Juglindore dhe përfaqësues i Hitlerit në Ballkan për çështjet ekonomike.

JetaRedakto

Herman Nojbaheri (1893-1960), ishte anëtar i hershëm i Partisë Nacional-Socialiste të Austrisë, ka qenë kryebashkiak i Vjenës (mars 1938 – dhjetor 1940) dhe më pas i është bashkuar forcave gjermane të shërbimit të jashtëm si specialist në çështjet ekonomike për Evropën Juglindore. Ai veproi në Rumani, Bullgari, Greqi (tetor 1942) dhe përfundimisht në Beograd në gusht 1943 si i dërguar i veçantë i Zyrës së Jashtme gjermane për Evropën Juglindore. Nga 11 shtatori i 1943-shit, pas rënies së Italisë, ai u emërua dhe përgjegjës për Shqipërinë dhe punoi ngushtë me Vermahtin deri në kapitullimin e Gjermanisë në 1945-ën. Në 1946-ën, Nojbaheri u arrestua nga amerikanët dhe u dërgua në Beograd, ku në 1951-shin, u dënua me burgim si kriminel lufte meqenëse mbështeti forcat gjermane si diplomat dhe ekonomist. Ai u lirua në nëntor 1952 kur dhe u kthye në Austri. Nojbaheri është autor i librit “Sonderauftrag Südost, 1940-45” (Misioni special Juglindje, 1940-45) Gotingen, 1956, në të cilin jep me hollësi veprimtarinë e tij të rangut të lartë për llogari të Gjermanisë nacional-socialiste në Ballkan.

BotimeRedakto

  • Die forstliche Rente. Ein kritischer Beitrag zum Reinertragsproblem in der Forstwirtschaft, Diss. 1919
  • Kampf um Mitteleuropa, 1932
  • Sonderauftrag Südost, 1940-1945. Bericht eines fliegenden Diplomaten, 1956
  • Die Festung der Löwen. Äthiopien von Salomon bis zur Gegenwart, 1959

FilmRedakto

  • Marcus J. Carney: The End of the Neubacher Project. Dokumentarfilm, Österreich, Niederlande, 2006, 74 Min.

LiteraturaRedakto

  • „Anschluß“ 1938. Eine Dokumentation, hrsg. v. Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstands. Wien 1988.

Verejte te vecantaRedakto


WeblinksRedakto

Lidhje webRedakto

[1]

[2] https://web.archive.org/web/20120828145435/http://www.gazetatema.net/web/2012/07/17/i-derguari-i-hitlerit-ne-shqiperi-balli-nuk-na-quante-armiq-shqiperine-e-pushtuam-per-nevoja-ushtarake/