Hidesaburō Ueno (Japonisht: 上野 英三郎 Ueno Hidesaburō; 19 janar 1872 – 21 maj 1925)[1] ishte shkencëtar japonezë i bujqësisë, i famshëm në Japoni si rojtari i Hachikō, një qen besnik. Hachikō priste për Ueno në stacionin e trenit për çdo ditë edhe pse pronari i tij tashmë kishte vdekur. Qeni vazhdoi këtë deri në vitin 1935 kur qeni vdiq, nëntë vite më vonë.

Statuja e Hidesaburō Ueno dhe Hachikō

Jeta dhe karriera Redakto

Ai lindi më 19 janar 1872 në Hisai-shi. Në vitin 1895, ai u diplomua nga departamenti i bujqësisë i Universitetit Perandorak të Tokjos, dhe në të njëjtin vit hyri në shkollën e mesme për të studiuar studimet e inxhinierisë bujqësore. Ai mbaroi punën e tij të diplomuar më 10 korrik 1900, dhe filloi të jepte mësim në Universitetin Perandorak të Tokjos, si ndihmës i profesorit. Në vitin 1902, ai u bë profesor i asociuar në universitetin bujqësor.

Ai bëri përpjekje drejt edukimit të ekspertëve teknikë në fushën e rregullimit të tokës bujqësore: studimin e inxhinierisë së drenazhimit dhe rikuperimit. Teknologjia e rregullimit të tokës bujqësore u përdor për ringjalljen e kapitalit perandorak, pas tërmetit të Madh të Kantokut të vitit 1923.

Në vitin 1916, ai u bë profesor i Universitetit Perandorak në departamentin e bujqësisë universitare, dhe ai mori përgjegjësinë e leksioneve të inxhinierisë bujqësore. Ai siguroi një program specializimi të inxhinierisë bujqësore në departamentin e bujqësisë. Ueno vdiq nga një hemorragji cerebrale më 21 maj 1925, ndërsa po jepte një leksion. Ueno u varros më vonë në varrezën Aoyama.

Referimet Redakto

  1. ^ In Tokyo Teikokudaigaku Jinjiroku 『東京帝国大学人事録』, the employment records of University of Tokyo, his name was written as Hidesamurō 上野英三郎.