Kalifati i Kordobës rreth vitit 1000

Emirati i Kordobës Redakto

Pas arritjes së Abd ar-Rrahmanit në Andaluzi në vitin 756 largon përfaqësuesin e Sulltanit dhe krijon Emiratin e Kordobës. E tëra kjo erdhi si rrjedhojë e kryengritjeve të shumta të fiseve nomade dhe ndikimit të aristokracisë Arabe të asaj kohe, dhe në fillim të shekullit të 10 përfundimisht fillon qetësimi dhe lulëzimi i kësaj Dinastie. Kryengritjen e fundit Abd ar-Rrahmani i III e shuan në vitin 912-961, dhe pasi kishte çliruar Andaluzinë merr titullin Kalif.

Periudha e kalifatit Redakto

Kjo mbretëri Islame ishte më e fortë se mbretëritë e atëhershme të krishtera siç ishin Kastilja, Leoni, Navarra, sidhe Barcelona. Kishin pranuar Umajadët si sundues dhe paguanin taksat dhe kontributet tjera.

Nën sundimin e Abd ar-Rrahmanit të III Kordoba arrin një zhvillim të madh ekonomik dhe tregtarë, me 500000 banorë radhitej menjëherë pas Konstantinopolit dhe Bagdadit.

Emirët Umajad të Kordobës Redakto

Kalifët Umajad të Kordobës Redakto

Burimi i të dhënave Redakto