Filmi "Historiani dhe kameleonët" prodhim i vitit 1988. Regjia Saimir Kumbaro Skenari Qamil Buxheti Producent Shqipëria e Re Muzika Aleksander Lalo.

Interpetojne

Bep Shiroka Nenprefekti Birce Hasko Nentoger Muharremi Piro Kita Bashkepunetori i Historianit Albert Verria Historiani Sejfulla Myftari Xhandari Fadil Kujofksa Ferdinand Radi Vilson Gjoca Enver Dauti

"Vitet '30. Ambicja e çmendur e monarkut të provojë se rrjedh nga një familje e lashtë fisnikësh sjell në Shqipëri një historian të huaj. I huaji do të punojë midis autoriteteve të një prefekture të panjohur të mbretërisë midis njerëzve të degjeneruar dhe injorantë të cilët duke u futur në situata komike bëhen qesharakë dhe të pa respektueshëm."