Stranger Crazy është film francez-rumanez drejtuar dhe shkruar nga Tony Gatlif . Pjesa më e madhe e filmit u xhirua në fshatin Creţuleşti disa kilometra nga Bukureshti dhe disa nga aktorët janë romë vendas.

KomplotiRedakto

Stéphane, një i ri francez nga Parisi, udhëton për në Rumani. Ai po kërkon këngëtaren Nora Luca, të cilën babai i tij e kishte dëgjuar gjatë gjithë kohës para vdekjes. Duke u endur përgjatë një rruge të ngrirë, ai takon Izidorin e vjetër, një Rom dhe përpiqet t'i tregojë atij për Nora Luca. Izidor i dehur dëgjon vetëm një pjesë të vogël të fjalëve rome dhe e merr Stéphane në fshatin e tij, i vendosur për t'i mësuar djalit gjuhën rome. Stéphane beson se Izidor do ta çojë në Nora Luca kur të ketë ardhur koha, kështu që ai jeton në fshatin Rom për disa muaj në shtëpinë e Izidor, pasi djali i Izidor Adriani është arrestuar. Izidor është i lumtur që e ka atë si mysafir, duke e quajtur atë "francezi i tij" dhe duke i rregulluar këpucët e veshura endacakut të ri. Romët e tjerë nuk e pëlqejnë Stéphane në fillim, duke e fyer atë për gjuhën e tyre dhe duke besuar se ishte një i çmendur, e mashtrojnë atë duke i thënë fjalë të vrazhda. Stéphane gradualisht i fiton njerëzit duke treguar respektin e tij për muzikën dhe kulturën e tyre dhe shpërblehet me një vështrim intim në çdo aspekt të jetës rome, nga një martesë e vrazhdë në një funeral të hidhur. I vetmi person në fshat që flet frëngjisht është Sabina e re, një valltare rome e divorcuar, e cila në fillim është haptas armiqësore ndaj tij, por çifti përfundimisht lidhet përmes një serie udhëtimesh nëpër fshat për të regjistruar muzikë tradicionale romake.

Adriani kthehet pas shumë muajsh në burg. Fshati gëzohet, por burrat së shpejti duhet të largohen për të punuar në një performancë dhe të dy zogjtë e dashurisë vjedhin për të qenë së bashku. Ndërsa ata janë larg, Adriani shkon në lokalin lokal, ku vret një burrë që e akuzon si përgjegjës për burgosjen e tij. Adriani shpëton, por një turmë e ndjek dhe djeg fshatin , duke e vrarë atë. Stéphane dhe Sabina kthehen për të gjetur rrënojat që digjen dhe të dy shkatërrohen. Ata nxitojnë për në vendin e koncertit dhe i tregojnë Izidorit, i cili garon jashtë dhe i lutet tokës ta hapë dhe ta bashkojë përsëri me djalin e tij.

Stéphane largohet nga fshati dhe shkon në drejtim të kilometrit ku u hap filmi. I pikëlluar, ai thyen të gjitha shiritat që regjistroi gjatë udhëtimeve të tij me Sabinën në shënuesin e gurit dhe i varros ato.. Një e shtënë në pjesën e pasme të makinës zbulon se Sabina po flinte në sediljen e pasme. Ajo zgjohet, vëren "funeralin" e improvizuar që Stéphane po mban dhe buzëqesh para se ekrani të zbehet.

KastiRedakto

  • Romain Duris si Stéphane
  • Rona Hartner si Sabina
  • Izidor Serban si Izidor
  • Ovidiu Balan si Sami
  • Angela Serban si Angela
  • Adrian Minune si çudia e fëmijës
  • Mónika Juhász Miczura siguron zërin e Nora Luca (e paparë në film)
  • Naomi (travestitul) si Marian

TematRedakto

Paragjykimi dhe racizmi është një temë kryesore në Gadjo Dilo. Populli Rom, kaq shpesh i akuzuar për krime të shumta dhe i demonizuar nga të huajt, tregohet si figura kryesisht pozitive, por ende të padrejta. Ata në fillim kanë frikë nga Stéphane, duke e akuzuar atë shumë në mënyrën se si ata vetë akuzohen nga jo-romët vendas, nga frika se ai do t'i vjedhë ose do të rrëmbejë fëmijët (të dy janë stereotipe raciste të lidhura në mënyrë të gabuar me romët). Fillimisht, frika e tyre duket absurde, megjithatë bëhet e qartë se këto janë vetë paragjykimet që romët duhet të durojnë çdo ditë. 

Muzika luan një tjetër rol të madh në film, duke i bërë jehonë opusit të madh të Gatlif, Latcho Drom . Stéphane nuk mund të komunikojë me Romët pa ndihmë dhe anasjelltas, por pasioni i tij për muzikën e tyre ndihmon mungesën e komunikimit dhe ndihmon në shërimin e paragjykimeve të tyre.

LidhjetRedakto

Në vitin 2006, Gatlif drejtoi Transilvaninë . Këtë herë është një grua italiane që udhëton nga Franca në Transilvaninë Rumune për të gjetur të dashurin e saj, një muzikant në Romë.

ReferencatRedakto