Hazret Ibrahimi (arabisht: إبراهيم ʾIbrāhīm) është, sipas fesë islame, është i dërguar i Zotit (Allahu).[1][2] Ibrahimi, i njohur si AbrahamiBiblën hebraike, luan një rol të rëndësishëm si një shembull i besimit në Jahudizëm, Krishterim dhe Islam. Sipas myslimanëve, Ibrahimi i ka plotësuar të gjitha urdhërat dhe sprovat me të cilat Zoti e sprovoi atë gjatë gjithë jetës së tij. Për shkak të besimit të tij të palëkundshëm në Zot, Ibrahimit Zoti ja premtoj të jetë udhëheqësi i të gjithë popujve të botës.[3] Kurani e lavdëron Ibrahimin si model, si shembull e si të bindur, dhe jo si një idhujtar.[4] Festa e shenjtë islame e Kurban Bajramit festohet në kujtim të trimërisë së Ibrahimit, dhe myslimanët kryejn haxhin për të bërë nderime në Qabe, të cilën besojnë se e ngriti Ibrahimi.[5]

Kaligrafi arabe e emrit të Ibrahimit

Shiko dhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Kuran 87:19
  2. ^ Siddiqui, Mona. "Ibrahim – the Muslim view of Abraham". Religions (në anglisht). BBC. Marrë më 3 shkurt 2013.
  3. ^ Kuran 2:124
  4. ^ Kuran 16:120
  5. ^ Concise Encyclopedia of Islam, C. Glasse, Kaaba