Inversioni

faqe kthjelluese e Wikimedias

Inversioni (anasjella)

Inversion vjen nga latinishtja inversione - te vendosurit gjetke, nga ana e kundërt. Quhet edhe hiperbate. Shqip përkthehet : anasjellë.

Anasjella është zhvendosja artistike e fjalëve kundrejt rendit te tyre te zakonshëm sipas sintaksës, përmbysja e renditjes se tyre ne fjali për qëllime te caktuara poetike dhe shprehëse.

Shembull :

E dashura memedhe,
Te dua dhe kshtu si je!
Po kur te te shoh te lire
Do te te dua me mire.
(Andon Zako Cajupi - Roberia)

Ne këtë rast autori ka nxjerre mbiemrin para emrit për ta theksuar atë me me force, pra fjala e pjerrët "e dashura" është anasjellë.