iOS 8 është versioni i tetë i madh i IOS sistemit operativ mobil projektuar nga Apple, si pasardhëse e iOS 7. Ajo u publikua më 2 qershor 2014 dhe doli ne treg më 17 shtator , 2014. Që nga 11 maj 2015, iOS 8 është instaluar në 82% të pajisjeve të përputhshme Apple.

KarakteristikatRedakto

Foto dhe kameraRedakto

aplikacioni "The photos" përmban më shumë mjete për editimin e fotove. Tani mundesohet rrotullimi i fotografive në dy kahje, nga akrepat e orës dhe në te kundërt të tyre . Për më tepër, përdoruesit mund të vendosni shkëlqimin e dëshiruar dhe ngjyra për fotot. Kamera tani përmban një timer për kameren e përparme , i cili mund të vendoset nga 3 deri 10 sekonda. Mund të bëni "time-laps".

NjoftimetRedakto

Qendra e njoftimeve është ri-dizajnuar, dhe ka vetem dy seksione.iOS 7 kishte 3 seksione të njoftimev. ( të sotshmet, të gjitha, të humburat)
Kemi butonin "clear" i cili fshin të gjitha njoftimet, ky buton ështe zmadhuar që të jetë më i dukshë. Pordoruesi tani mund që ti kthej mesazhet apo edhe të bëj thirrje thjesht duke rrëshqitur mbi njoftimin kur të shfaqet.

MesazhetRedakto

Tek mesazhet pordoruesi mund të dërgojë mesazhe me zë dhe vidoe mesazhe duke mbajtur shtypur butonin "record". Pordoruesi mund të emroj një bisedë, ta tregoj vendodhjen e tij dhe ti kthej mesazhet në "do not disturb mode" (shqip. Mos më shqetëso). Gjithashtu ka një opsion që mesazhet të fshihen automatikisht pas një viti.

TastieraRedakto

iOS8 përfshin një parashikim të asaj qfar shkruajm ne të quajtur "Quicktype". Ky opsion mund të kontrollohet dhe bëhet aktiv vetem kur ne dëshirojmë.

FamiljaRedakto

Ne opsionin Familja, pordoruesi mund të ftoj 5 persona si pjestar të familjës. Pjestarët mund të marrin aplikacione muzik, filma dhe libra duke pordorur një kredit kart të vetme. Gjithashu mund të sinkronizojn fotot, ngjarjet në kalendar dhe vendodhjet e tyre.

Paisjët ShtepiakeRedakto

"Homekit" ështe një lloj database që lejon projektuesin të prodhoj software me anë të se cilav ai është i aftë qe përmes telefonit ti kontrolloj aparaturat shtëpiake.

SpotlightRedakto

Opsioni Spotlight ështe i integruar me një numer të madh shërbimesh të cillat mund të kryhen ne web. Pordoruesi mund të kerkoj duke përdorur Wikipedia, Bing, ose Google. Spotlight gjithashtu të kerkoj lajmet, lokalet afer, orarin e filmave, motin.

ProblemetRedakto

Një studim i bër tregon se aplikacionet bllokohen gjat testimit të tyre për rreth 1.6 perqind më shumë se në iOS7.1 Gjithashtu gjenden disa probleme të pa rregulluara në Bluetooth, WI-fi, dhe disa probleme me baterinë, por pritet që të rregullohen në një të ardhme shumë të shpejtë

Më datë 9 mars 2015, iOS 8.2 doli në treg. shumë pordorues shumica e të cilëve nga Azia, tregonin se kishin probleme pas marrjes se versionit 8.2 kishin probleme me mos shfaqjen e karaktevereve te tyre ne lojra. Shumë projektus të lojërave ishin të shqetësuar për shkaktarin e mundëshem të këtij problemi. Problemi më vonë u gjet dhe u zgjodh

Me datë 27 maj 2015 një problem serioz u shfaq papritur i cili shkaktonte bllokimin e paisjes dhe marrjen e mesazheve me përmbajtje të rendë. Ky ishte një lloj virusi i cili u bllokonte paisjen personav te cillit mernin atë mesazh.

Paisjet të cilat punojnë në versionin iOS 8Redakto

Këtu keni një listë të të gjitha paisjeve të cilat suportojn versionin iOS 8.

iPhone: iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus

iPod Touch: iPod Touch (5th generation)

iPad:

iPad 2 Wi-Fi only
iPad 2 Wi-Fi+3G GSM
iPad 2 Wi-Fi+3G CDMA
iPad (3rd generation) Wi-Fi only
iPad (3rd generation) Wi-Fi+4G (LTE) (AT&T/global version)
iPad (3rd generation) Wi-Fi+4G (LTE) (Verizon version)
iPad (4th generation) Wi-Fi only
iPad (4th generation) Wi-Fi+4G (LTE) (AT&T/global version)
iPad (4th generation) Wi-Fi+4G (LTE) (Verizon version)
iPad Air Wi-Fi only
iPad Air Wi-Fi+4G (LTE) (AT&T/global version)
iPad Air Wi-Fi+4G (LTE) (Verizon version)
iPad Air 2 Wi-Fi only
iPad Air 2 Wi-Fi+4G (LTE) (AT&T/global version)
iPad Air 2 Wi-Fi+4G (LTE) (Verizon version)

iPad Mini

iPad Mini (1st generation) Wi-Fi only
iPad Mini (1st generation) Wi-Fi+4G (LTE)
iPad Mini 2 Wi-Fi only
iPad Mini 2 Wi-Fi+4G (LTE)
iPad Mini 3 Wi-Fi only
iPad Mini 3 Wi-Fi+4G (LTE)

Apple TV

Apple TV (3rd generation)
Apple TV (3rd generation Revision A)
.

Referime nga https://www.apple.com/ios/