János Nemeskéri ( Budapest, 9 Prill 1914 - Budapest, 5 shtator 1989 ) ishte një antropolog dhe kandidat hungarez i shkencave biologjike (1952).

BiografiaRedakto

János Nemeskéri lindi në 9 Prill 1914 në Budapest. Ai u diplomua nga Universiteti Pázmány Péter në vitin 1939 me një studim të titulluar "Të dhënat për antropologjinë e hajdukëve." Midis viteve 1937 dhe 1945 Nemeskeri ishte një punonjës i Muzeut Etnografik Kombëtar Hungarez, pastaj u bë kujdestar i koleksionit antropologjik në Muzeun Arkeologjik Historik Kombëtar. Në vitin 1945 ai organizoi Bibliotekën Antropologjike të Muzeut të Historisë Natyrore, kryesues i së cilës ishte deri në vitin 1965. Nga viti 1965 ai punoi si këshilltar shkencor në Institutin e Kërkimit të Popullsisë të Zyrës Qendrore të Statistikave. Ai u tërhoq nga këtu në vitin 1983.

VepratRedakto

  • Ivád község – Ivády család (1944)
  • Honfoglaláskori magyarság – Árpádkori magyarság (1947)
  • Ivád község népességének embertani vizsgálata (1953)
  • A csontvázleletek életkorának meghatározási módszereiről és azok alkalmazhatóságáról (1958)
  • History of human life span and mortality (1970)
  • A székesfehérvári királysírokról. Pro memoria az 1936-1937. évi ásatásról (1983)
  • Principles of paleodemography (1986)

Shih edheRedakto