Jakup Bua Shpata (it. Jacob Bova Spata) ka qenë i fundit i despotëve të Artës dhe i pari fisnik arbër i konvertuar në Islam. Sundimi i tij mbaroi me kapjen dhe ekzekutimin e tij nga Karlo Toko, i cili vijoi të bënte të vetën Artën ndër zotërimet e tij.

Jakup Bua Shpata

Biografia

Redakto

Qe pinjoll i familjes Shpata, i biri i Irenës së Gjin Shpatës, sundimtari i parë arbëror i Artës, dhe i një anëtari të panjohur i po kësaj familjeje. Kishte një vëlla, Murrik Shpatën dhe një vëlla e një motër nga martesa e dytë e të ëmës, Karl dhe Madalena Markezano.[1] Ai ishte Despoti i fundit shqiptar i Despotatit te Artes. He reigned as the head of the Despotate until the loss of Arta in 4 October 1416 from Carlo I Tocco. He served after his brother Muriq Bua Shpata. He was the last prince of the Shpata's Reign, and was the first Albanian muslim ruler of the despotate of Arta. Jakub Shpata Died and many of his soldiers in 1416 in a battlefield against the Toccos.[2]

Lufta me Carlo Tocco

Redakto

Carlo controlled several fortresses on the mainland, including Argyrocastron. He was invited as the successor of his uncle Esau de' Buondelmonti in Ioannina after the rejection of the latter's widow and son in February 1411. Nevertheless, he had to overcome the determined opposition of the Albanian clans, and in particular of Despot Jakub Bua Shpata of Arta.

In spite of Jakob Shpata's victory over Carlo in 1412, the Albanians failed to take Ioannina. On the contrary, not long after Muriq Shpata died, and Jakob was killed in battle in 1416, Carlo advanced on Arta and obtained its surrender in 1416. Arta was entrusted to Carlo's younger brother Leonardo II, and now the Tocchi controlled all major towns in Epirus. In 1415 he was granted the title despotes by the Byzantine Emperor Manuel II Palaiologos. Apart from his conflict with the Byzantine rulers of Morea (the Peloponnese) over Elis, Carlo spent the remainder of his reign in relative peace.

Referime

Redakto
  1. ^ The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present. Edwin E. Jacques. P. 166 ISBN 0-89950-932-0
  2. ^ "History of Albanian People" Albanian Academy of Science.ISBN 99927-1-623-1
Parardhësi 
Muriq Shpata
Despot of Arta
1415–1416
Pasardhësi 
Post abolished