Klori(Cl):Ky ndodhet ne organizem ne trajten e NaCl sikurse dhe natriumi edhe ky merr pjese ne rregullimin e ekuilibirit acid-baze,ky ka rol kryesor ne shkembimin e klorureve ne gjak,gjithashtu klori eshte anionin kryesor qe ndodhet ne stomak dhe ndodhet ne formen e HCl dhe eshte baza e tretjes se ushqimeve,nqs ka mungese te tije atehere shkaktohen semundje te ndryshme si ulcera etj,qe vijne si pasoje e tije ne pjese te tjera te trupit....

Natriumi (Na) :Natriumi eshte perberesi jashte qelizor i organizmit,zakonisht ndodhet ne formen e Klorurit te Natriumit.Edhe ky merr pjese ne rregullimin e ekuilibirit acido-bazik ne organizem,ai mund te merret prej produkteve te tilla si Mishi,veza,qumeshti,gjithashtu si burim baze per marrjen e tije sherben kripa e zakonshme NaCl .Mungesa e tije sjell hipertension arterial si dhe te vjella madje con deri ne gjendje kome. Natriumi është i nevojshme për funksionimin e duhur të trupit. Ky element është në qelizat e vogla, siguron funksionin e duhur e muskujve dhe nerva, dhe mbi të gjitha rregullon sasinë e ujit duke e nxjerr jashte pjesen e panevojshme përmes veshkave.Natriumi luan në trupin e njeriut një rol shumë të rëndësishëm, megjithatë, është vetëm një nga shumë elemente që përbëjnë rregullimin e duhur të ujit dhe acid-bazë. Natriumi gjendet në shumicën e produkteve që konsumojnë çdo ditë: ne gjejmë atë në peshk te tymosur, pulat, djathi verdhë, mish, ullinj dhe kudo që të ndjehen kripë - ose klorur natriumi, Natriumi tepërt në burra të shëndetshëm, ashtu si uji është del jashte nga trupi me djerse dhe urinë, por marrja e tepruar e natriumit në dietë ndikon rritjen e presionit të gjakut. Gradualisht vjen në rëndësinë në rritje të edemë dhe hipertension .Natriumi gjithashtu nxit zhvillimin e arteriosklerozës osteoporozën, veshkave dhe traktit gastrointestinal. Tretesira e NaCl eshte izotonike pra me presion osmotik te njejt me plazmen e gjakut dhe sherben si tretesire fiziologjike