Një këshilltar i doktoraturës (gjithashtu 'drejtor i disertacionit ose këshilltar i disertacionit) është anëtar i një fakulteti universitar, roli i të cilit është të udhëheqë studentët e diplomuar të cilët janë kandidatë për doktoraturë, duke i ndihmuar ata të zgjedhin kursin, si dhe formimin, përpunimin dhe drejtimin e zgjedhjes së nxënësve nën-disiplinë në të cilën do të shqyrtohen ose në të cilën do të shkruajnë një disertacion.[1] Studentët në përgjithësi zgjedhin këshilltarë në bazë të fushave të tyre të interesit brenda disiplinës së tyre, dëshirën e tyre për të punuar ngushtë me fakultetin e veçantë të diplomuar, dhe gatishmërinë dhe disponueshmërinë e atyre fakultetit për të punuar me ta.

Në disa vende, këshilltari i studentëve shërben si kryetar i provimeve të doktoratës ose komisioneve të disertacionit. Sidoqoftë, në disa raste, personi që i shërben këtyre roleve mund të jetë i ndryshëm nga anëtari i fakultetit që ka këshilluar më së afërmi nxënësin. Për shembull, në sistemin akademik holandez, vetëm profesorët e plotë (hoogleraren) mund të kryejnë provimet e doktoratës, kështu që studentët të cilët janë këshilluar nga anëtarët më të ulët të fakultetit do të kenë një profesor të plotë si këshilltarin e tyre zyrtar dhe / ose këshilltarin e tyre aktual bashkë-promotor.[2] Në vende të tjera, si Spanja, këshilltari i doktoraturës ka rolin e mentorit, por nuk lejohet të jetë pjesë e komitetit të provimit. Ky është një organ prej 5 ekspertësh të zgjedhur në mënyrë të pavarur nga rektorati midis 10 kandidatëve të propozuar nga departamenti i universitetit.

Një gjenealogji akademike mund të gjurmohet në bazë të këshilltarëve të doktoraturës së studentit, duke shkuar lart e poshtë linjave të "prejardhjes" akademike në një mënyrë analoge me një gjenealogji tradicionale.

Referime Redakto

  1. ^ Miles Taft Bryant (2004), The portable dissertation advisor, Corwin Press, fq. 9–11, ISBN 978-0-7619-4696-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  2. ^ A Few Words about Dutch University Titles, Ranks etc. Arkivuar 16 qershor 2011 tek Wayback Machine, Departamenti i Astronomisë, Universiteti i Lejdenit. Retrieved 2010-02-15.