Kaçanolli - fshat malor mesjetar shqiptar 22 km në veri-lindje të Mitrovicës. Është një vendbanim malor i banuar vetëm nga shqipëtarët që nga periudhat më të herëshmë kohore. Gjurmët e lashtësisë në këtë vendbanim janë të shumta; një grumbuj gurësh popullsia i quan kishë, ndërsa disa varre “varret e vjetra”. Popullsia ka marrë pjesë aktive në lëvizje kombëtare shqiptare. Për këtë arsye fshati është djegur nga serbët në vitet 1913 dhe 1945. Në luftën e fundit në grykën e këtij fshati, i është bërë rezistencë e madhe pushtuesve serbë. Për këtë arsye është djegur me themel dhe janë vrarë disa banorë më 1989-1999. Nga pasojat e luftës shumë pak banorë janë kthyer në fshat. [1]

  1. ^ Azemi, Avni (2015). Toponimet e Mitrovicës. Prishtinë: Lena Grafik. fq. 41. ISBN 978 - 9951 - 663 - 35 - 9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)