Kajmaku është një produkt bulmeti në trajtë krem, që bëhet nga qumështi i buajve, lopëve, deleve ose dhive. Kaymaku zakonisht gjendet në Azinë Qendrore, disa vende të Ballkanit, krahina të Turqisë, si dhe në Iran dhe Irak.

kaymak-u turke

Mënyra tradicionale për të bërë kajmakun është duke zier ngadalë qumështin, pastaj duke e lënë për dy orë në një nxehtësi të ulët. Pasi shymët burimi i nxehtësisë, ajka nxirret dhe lihet për t'u ftohur për disa orë ose ditë. Kajmaku ka përqendrim të lart yndyre qumështi, gjithnjë gati mbi 60%. Ka një dendësi të trashë dhe kremoze (jo krejt kompakte për shkak të proteinave të qumështit) dhe një shije të pasur.

ReferimetRedakto