Kategoria:Përpunimi i metaleve

Termi mbulon një gamë të gjerë punësh nga anijet e mëdha dhe ura, deri tek pjesët e sakta të motorrit dhe bizhuteri delikate. Prandaj përfshin një gamë të gjerë të shkathtësive, proceseve dhe mjeteve përkatëse. Metalurgjia është një shkencë, art, hobi, industri dhe tregti. Rrënjët e saj historike përfshijnë kultura, civilizime dhe mijëvjeçarë. Termi mbulon një gamë të gjerë punësh nga anijet e mëdha dhe ura, deri në pjesët e sakta të motorrit dhe delikate bizhuteri. Prandaj përfshin një gamë të gjerë të shkathtësive, proceseve dhe mjeteve përkatëse. Metalurgjia është një shkencë, art, hobi, industri dhe tregti. Rrënjët e saj historike përfshijnë kulturën, civilizime dhe mijëvjeçarë.   Përpunimi i metaleve filloi shumë përpara Epokës së Hekurit, dhe saldimi ka pësuar pjesë të zhvillimeve gjatë shekujve. Sa dini për historinë dhe evolucionin e saj?


Figura 1

Në kohën kur u ndërtua Tempulli i Solomonit (në mesin e shekullit të 10-të pes), banonte një burrë me emrin Tubal-kain. Ai u tha të ishte instruktor dhe mjeshtër i bronzit, hekuri dhe të gjitha metalet e tjera. Po ashtu e shkruar për të njëjtën kohë ishte kjo thënie: "Ata do t'i rrahin shpatat e tyre në plugje". Sa e vjetër sa unë jam, unë nuk isha atje për ato ngjarje, por është evidente që Epoka e Hekurit nuk ishte fillimi i përpunimit të metaleve.

Diku gjatë Mesjetës, u ndërtua Shtylla e Hekurit të Delhi (Figura 1). Kjo thuhet të jetë salimi më i madh i bërë në këtë periudhë kohore. Metoda e përpunimit të metaleve të falsifikimit po bëhej një proces i zakonshëm që përdoret për të gjitha llojet e metaleve që mund të ngjiteshin me forme. Kjo metodë është përdorur në blacksmithing edhe në shekullin e 20-të. Gjyshi im bëri mjete shumë të forta zjarri në vitet 1940 duke falsifikuar (Figura 2). Sot ajo përdoret kryesisht nga artistë në panaire artizanale dhe artizanale.

Zbulimet e Davys Davys merren me dy zbulime të rëndësishme në fillim të viteve 1800. Edmund Davy zbuloi acetilen dhe Sir Humphry Davy zbuloi se dy shkopinj të karbonit të lidhur me një bateri prodhuan një hark elektrik. Kjo u bë një proces i përdorshëm i saldimit në fund të viteve 1800 dhe fillim të viteve 1900 që ende përdoret sot për të bashkuar fletë metalike të galvanizuar me materiale mbushëse bakër-bronzi. Arka midis dy elektrodave të karbonit vendos shumë pak nxehtësi në materialin bazë, duke ndikuar mezi në materialin e galvanizuar.

Saldimi me gaz, brazing, dhe prerja me oksigjen dhe gaz qymyri (do të ishte mirë për Virxhininë Perëndimore) ose hidrogjeni erdhi në e tyre në fund të 1800s. Për shkak të pikës së ulët të zjarrit dhe zgjerimit të saj në çdo kontejner konvencional, ruajtja e acetilenit ishte një problem. Në një kohë u bë një përpjekje për ta ruajtur atë në një shishe qelqi. Kjo doli të jetë katastrofike. Pastaj një enë çeliku u përdor, dhe gjithashtu ishte një dështim.

ESAB - Rebel Metoda më e sigurt në atë kohë ishte vendosja e gazit në një enë çeliku të mbushur me një substancë konkrete. Gazi u absorboi në material poroz dhe u bë relativisht i qëndrueshëm. Më vonë, një cilindër që përmbante një substancë shumë më të lehtë, e ngjashme me materialin tavan akustik, u gjet që të ishte po aq i sigurt. Kjo metodë e ruajtjes vazhdon të përdoret sot.

Një stabilizues shtesë, aceton, është në cilindër, i cili ruhet në 250 PSI për siguri. Një rregullator i gazit i vendosur në 15 PSI ose më pak gjithashtu është një kërkesë sigurie për prerjen ose saldimin.

Në vitet 1960 një shok nga Weston, W. Va., Zhvilloi një pishtar që përdorte benzinë ​​dhe oksigjen. Ai besonte se ishte më i sigurt se acetileni dhe shumë më pak i shtrenjtë. Ajo nuk u kap me të vërtetë sepse ndryshimet e temperaturës shkaktuan që lëngjet të shpërndaheshin nga pishtari në kohë, gjë që shkaktoi zjarret ngjitur me operacionin

Faqet në kategorinë "Përpunimi i metaleve"

Kjo kategori ka 2 faqe nga 2 gjithësej.