Katla është një nga vullkanet më të mëdha në Islandë. Ai është vendosur në veri të Mýrdal dhe në lindje të Eyjafjallajökull në një akullnajë të vogël. Lartësia e tij arrin 1.512 metra dhe është i mbuluar pjesërisht nga akullnaja Mýrdalsjökull. Kanion Eldgjá është pjesë e të njëjtit sistem vullkanike. Caldera është 10 km diametër dhe është e mbuluar nga 200-700 metra prej akulli. Gjashtëmbëdhjetë shpërthime janë të dokumentuara në mes të 930 dhe 1918 në intervale prej 40-80 vjet. Ai nuk ka shpërthyer në mënyrë të konsiderueshme për 92 vjet.

Shperthimi i vullkanit Katla ne vitin 1918

Lidhje të jashtme Redakto