Katun - Katuni është një fjalë me origjinë shqiptare - vllahe, e cila i referohet një strehimi të përkohshëm veror baritor (pastoral) në mal. [1] Katunde kishte në kullotat malore të Istrias dhe duke kaluar nëpërmjet Velebitit, Dinariteve e deri në Epirin jugor. [2] Katunet zakonisht ishin një lloj strehe shumë modeste, të bëra nga materiali i punuar me dorë, më së shpeshti si një mur guri i thatë, i mbuluar me degë dhe bar, shumë i vogël - mjaftueshëm sa për të strehuar kokën në raste të motit të keq dhe stuhive.

Një Katun në Mal të Zi

Tani si duket përsëri janë rikthyer në modë, sidomos në rastet kur u ofrohen turistëve të cilët i vizitojnë viset malore. [2]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "katun" (në kroatisht). Hrvatski leksikon. Marrë më 9 prill 2014.
  2. ^ a b "Istarski Katuni" (në kroatisht). Istrapedia. Marrë më 9 prill 2014.

Lidhje të jashtme Redakto