Khuen Héderváry

politikan hungarez

Khuen Hedervary ishte politikan dhe udhëheqës i ushtrisë Hungareze gjatë viteve sa ishte aktiv. U zgjodh poashtu edhe oficer i ushtrisë dhe pastaj edhe kryeministër.[1]

Khuen Hedervary
Khuen-Héderváry Károly.jpg
Khuen Hedervary Portret
Lindi më 23 Maj 1849
Vendlindja Grafenberg, Çeki
Vdiq më 16 Shkurt 1918
Vendvdekja Budapest, Hungari
Kombësia Çek
Nënshtetësia Hungareze
Profesioni Politikan
Vitet aktiv 4 Dhjetor 1883 – 22 Prill 1912
I njohur për  Oficer i Ushtrisë
Titulli Kryeministër
Paraardhësi Kalman Szell
Pasardhësi Istvan Tisza
Fëmijë Sandor, Karoly

Karriera si PolitikanRedakto

Khuen-Hedervary u bë Ban i Mbretërisë së Kroacisë-Sllavonia më 1883 pas trazirave dhe çrregullimeve që u penguan për shkak të mospërputhjes së Hungarisë me vendbanimin kroato-hungarez (p.sh. pallto dygjuhësh u vendosën në ndërtesa publike dhe gjuha hungareze ishte jozyrtarisht futur në shërbimin publik, dmth. nëpunësit ishin të detyruar ta dinë për të marrë / mbajtur vendin e punës). Perandori Franz Jozef e emëroi atë në pozitë për të penguar rezistencën e fortë kroate ndaj dualizmit të krijuar nga kompromisi austro-hungarez i vitit 1867, duke ruajtur sovranitetin dhe perandorinë austriake nga prishja e mundshme.[2]

ReferimetRedakto