Kikunae Ikeda (池田 菊苗, Ikeda Kikunae, 8 tetor 1864 – 3 maj 1936) ishte një kimist japonez dhe profesor i kimisë në Universitetin Perandorak Tokio, i cili, në vitin 1908, zbuloi bazën kimike të shijes që ai e quajti umami. Është një nga pesë shijet themelore së bashku me të ëmblat, të hidhurat, të thartat dhe të kripurat.[1]

Kikunae Ikeda

Në vitin 1908, ai përcaktoi se struktura e aromës kimike të mishit dhe algave përbëhej nga acide glutamike dhe se për të marrë të njëjtën shije, acidet dhe kripërat e tyre mund të merreshin edhe nga proteina të tjera shtazore ose vegjetariane.

Profesori Ikeda gjithashtu studioi ushqime të tjera për të parë nëse ato përmbajnë umami dhe konfirmoi se glutamati ishte përgjegjës për një pjesë të aromës së mishit, alga deti dhe domate. Ai besonte se njerëzit me gjasë krijuan një shije për glutamat sepse sinjalizonte praninë e proteinave.[1]

Më 18 Prill 1985, Zyra e Patentave të Japonisë e zgjodhi atë si një nga Dhjetë Shpikësit e Mëdhenj Japonezë.[2]

Referime Redakto

  1. ^ a b Kean, Sam (2015). "The science of satisfaction". Distillations Magazine (në anglisht). 1 (3): 5. Marrë më 22 mars 2018.
  2. ^ "Ten Japanese Great Inventors" (në anglisht). Zyra e Patentave të Japonisë.