Dokumentar i vitit 1975 nga Kinostudio "Shqipëria e re". Operator: Niko Theodhosi, Diana Diamanti. Kohëzgjatja e filmit 7 minuta.

Përshkrimi: 1. Mbledhje solemne në Tiranë me rastin e 30 vjetorit të krijimit të lidhjes së shkrimtarëve dhe artistëve të Shqipërisë. Kryesia e Lidhjes së Shkrimtarëve organizoi me këtë rast në sallën e Operas dhe Baletit një mbledhje solemne ku merrnin pjesë, Ramiz Alia, Xhaferr Spahiu, Thoma Deliana, Piro Kondi, Nexhmije Hoxha. Fjalën e rastit e mban kryetari i lidhjes Dritëro Agolli. Pirro Kondi përshëndet në emër të KQ të Partisë. Merrnin pjesë dhe Fatmir Gjata, Pandi Raidhi, Mantho Bala, Gani Keçi, Anastas Kondo.

2. Ambasadori i mbretërisë së Suedisë paraqiti letrat kredenciale. Merr pjesë Haxhi Lleshi, Telo Mezini, Nesti Nase. Ambasadori Sharl Emil Levenhop paraqet letrat kredenciale dhe takohet me pjesëmarrësit.

3. Aksion masiv i rinisë së Tiranës. Të rinjtë fshatarë duke punuar në kanal. Të rinjtë e USHT dhe Insitutit të Lartë Bujqësor si dhe shumë të rinj të tjerë të kryeqytetit duke u ndihmuar organizatave të rinisë të fshatrave të Tiranës në punët bujqësore, si çelja e kanaleve të drenazhimit, korrjen dhe zhveshjen e misrit në Kamëz, silazhimi i ushqimit të thatë, plehërimi i tokave, mbjellja e ullirit.

4. Arganello e parë Shqiptare. Pamje pusesh. Në uzinën mekanike të Qytetit Stalin punonjësit duke punuar për të prodhuar arganellon e parë në vend. Naftëtari Veli Allajbeu duke punuar. Në byronë teknollogjike duke diskutuar, derdhja e saj në repartin mekanik. Punëtorë duke punuar arganellon. Makina që e transporton atë.

5. Portreti i mjekut okulist. Mjeku Skënder Sinoimeri duke studjuar skicat, në sallën e operacionit, duke vizituar të sëmurët, vizitat në ambulancë, duke mbrojtur desertacionin. Doktor Kristidhi duke folur.