Kisha e Shën MarkutBeograd (Црква светог Марка / Crkva Svetog Marka, në serbisht), është një kishë Ortodokse Serbe e vendosur në parkun Tašmajdan, në lagjen Palilula, jo shumë larg Parlamentit.

Kisha e Shën Markut.

Ajo u ndërtua në stilin serbo-neo-bizantin nga vëllezërit Petar dhe Branko Krstić në vendin e një kishe të mëparshme që daton nga 1835; puna u përfundua në vitin 1940, plani i dyshemesë së tempullit kujtonte arkitekturën e manastirit të Graçanicës.1 Ai u dëmtua shumë gjatë bombardimeve gjermane në 1941, dhe duhej shkatërruar dhe rindërtuar. Isshtë një nga kishat më të mëdha në vend dhe ruan një koleksion të pasur të ikonave të artit fetar serb nga shekujt 18 dhe 19.[1]

Referimet Redakto