Kilometri (gr. χίλιοι= mijë dhe gr. μέτρον = matës, masë ) është njësi matëse e gjatësisë që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi kilo. Është njëmijë fishi i metrit dhe shkruhet me simbolin km ose Km. Kilometri si shprehje përdoret në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitet për gjatësi të nivelit më të mëdha së metri. Këtu përdoren edhe shprehjet si gjatësi të nivelit kilometrike.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në kilometra, në metra bëhet duke marrë për bazë: një kilometër i përgjigjet njëmijë fishit të metrit.

1 km = 10 hm = 103 m = 1000 m dhe 1 m = 10 -3 km = 0,001 km.

Shiko dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto