Konferenca e Jaltës ishte një takim diplomatik të krerëve aleate Franklin D. Roosevelt (Shtetet e Bashkuara të Amerikës), Winston Churchill (Mbretëria e Bashkuar) dhe Josif Stalin (BRSS) e cila gjendet në vendpushimin Crimean e Jaltës, 4 në 11 shkurt 1945. Ky ishte takimi i dytë i tre takimit Aleate gjatë Luftës së Dytë Botërore (1939-1945). Temat e konferencës ishin kryesisht ndarjen e Gjermanisë dhe shpërndarjen e energjisë në Evropë pas përfundimit të luftës.

VendimetRedakto

Churchill pati shkruar:

 • Rumänia: Rusia 90 % – te tjeret 10 %
 • Greqia: Großbritannien 90 % – Russland 10 %
 • Jugoslawi: 50 % – 50 %
 • Hungari: 50 % – 50 %
 • Bullgari: Rusia 75 % – tetjeret25 %

Stalini e miratoi sipas Churchillit propozimin duke vendosur nje v mbi leter.

LiteraturaRedakto

 • Henri Chopin: The conference of Yalta, Verlag Freibord, Wien 1985.
 • Arthur Conte: Die Teilung der Welt – Jalta 1945, Verlag Rauch, Düsseldorf 1965.
 • Karl Dietrich Erdmann: Das Ende des Reiches und die Neubildung deutscher Staaten, Deutscher Taschenbuch Verlag, München 1980 (= Gebhardt – Handbuch der deutschen Geschichte, Bd. 22), ISBN 3-423-04222-2.
 • E. C. Kollmann: Die Jalta-Konferenz im Kreuzfeuer von Politik und Geschichtsschreibung, in: Geschichte in Wissenschaft und Unterricht, Bd. 8 (1957).
 • Boris Meissner (Hrsg.): Die Deutschlandfrage von Jalta und Potsdam bis zur staatlichen Teilung Deutschlands 1949, Verlag Duncker & Humblot, Berlin 1993, ISBN 3-428-07851-9.
 • Werner Weidenfeld: Jalta und die Teilung Deutschlands, Pontes-Verlag, Andernach 1969.

LidhjeRedakto

  Commons: Yalta conference – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale