Krateri Laki gjindet në jug të Islandës në parkun nacional Skaftafel . Është pjesë e sistemit vullkanik Grimsvetn. Krater Laki në vitin 934 me rastin e erupcionit vullkanik ka liruar 19.6 km³ llavë. Erupcioni i viti 1783-1784 ka shkaktuar dëme katastrofale në tërë Evropën. Ka liruar 15 km³ llavë dhe re helmuese . Avulli helmues ka shkaktu ngordhjen e 50% të kafshëve dhe ka shkaktuar urinë dhe vdekjen e 21% të popullsisë së Islandës. Konsiderohet se ka shkaktuar edhe ndryshime të mëdha klimatike, e cila ka shkaktuar krizën e urisë dhe Revulucionin francez.

Krateri Laki në Islandë

Lidhje të jashtme Redakto