Kulla Eiffel

Cfare eshte Kulla Eifel

Kulla Eiffel (frëngjisht: Tour Eiffel, [tuʁ ɛfɛl]) është një kullë prej çeliku, ndodhet në Champ de MarsParis, është bërë ikonë ndërkombëtare franceze dhe një nga strukturat më të njohura mbarëkombëtare. Kulla Eiffel, që është ndërtesa më e lartë në Paris është monumenti me pagesë më i vizituar në botë. E emërtuar sipas inxhinierit dhe projektuesit Gustav Eiffel, kulla u ndërtua si hark hyrës për Panairin Botëror të 1889-ës.

Kulla Eiffel
Tour Eiffel Wikimedia Commons.jpg
Vendndodhja:Paris
Statusi:E kompletuar
Ndërtuar:1887–1889
Lartësia:324,00 m
Numri i kateve:3 kate
Arkitekti:Stephen Sauvestre

Kulla është rreth 324 metra e larte. Ishte ndërtesa më e madhe e bërë nga dora e njeriut deri sa ndërtesa Chrysler u ndërtua në 1930. Pa përfshirë antenat transmetuese, është ndërtesa e dytë me e lartë në Francë pas Millau Viaduct.

Kulla ka tre nivele për vizitorë. Biletat mund të blihen për t’u ngjitur me shkallë ose ashensor në nivelin e parë dhe të dytë. Rruga për në nivelin e parë është mbi 300 hapa, si dhe rruga nga niveli i parë në atë të dytë. Niveli i tretë është i arritshëm vetëm me ashensor. Si niveli i parë dhe i dytë përfshijnë restorante.

HistoriaRedakto

 
Ndërtimi në vitin 1888
 
Kulla Eiffel në vitin 1889

Projekti i ndërtimit të një kullë 300 metra, lindi me rastin e parapërgatitjeve të "Exposition universelle".

Ka afërsisht 2 500 000 ribatina të vendosura në kullë. U deshën pese muaj për të ndërtuar bazamentin dhe 21 muaj për të ndërtuar konstruksionin metalik të kullës, që përbente një shpejtësi rekord ndërtimi dhe kjo vetëm me 121 punonjës në kullë dhe 100 të tjerë që punonin në parafabrikimin e pjesëve matike në tokë. Këmbët e kullës janë të vendosura në katër pikat e horizontit L-P-V-J me një distancë 125 metra nga njëra tjetra. Gjatësia e kullës në 1889 ishte 321,27 metra; sot me gjithë antenën në maje është 324 metra. Kulla peshon 10 000 ton, dhe në kohë me ere zhvendoset në maje afërsisht 6-7 cm. Nëse do të flisnim për numrin e vizitoreve, Kulla Eifel është pa dyshim monumenti më i vizituar në botë; një shifër mesatare e këtyre.

GaleriaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto


Coordinates: 48°51′30″N 2°17′40″E / 48.8583°N 2.2945°E / 48.8583; 2.2945